Gedeputeerde Winklaar, gezaghebber Rijna en wnd directeur BIA Laplace tijdens persconferentie Foto OLB

Gedeputeerde Winklaar, gezaghebber Rijna en wnd directeur BIA Laplace tijdens persconferentie – foto OLB

KRALENDIJK – De Bonairiaanse luchtvaart gaat zich vooral concentreren op de Braziliaanse markt. Een directe vliegverbinding met Manaus, een belangrijk economisch centrum van Brazilië, moet een impuls geven. Dat is één van de uitkomsten van de gisteren gehouden luchtvaarttop over de toekomst van de luchtvaart en de ontwikkeling van Flamingo Airport.

 
Vertegenwoordigers van onder andere KLM/Air France, Arkefly, Delta, Insel Air, de Nederlandse luchtvaart, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het eilandbestuur van Bonaire kwamen bijeen om te praten over de ontwikkelingen van het vliegveld. De stuurgroep vergadert sinds kort eens per maand.

 
Duiktoeristen
Bonaire wil zich ontwikkelen als luchtvaart hub voor de Cariben en Latijns-Amerika. Volgens gedeputeerde Edsel Winklaar belast met de lokale luchtvaart is voornamelijk de Braziliaanse markt interessant voor Bonaire. “Luchthaven Bonaire als hub kan in de toekomst meer duiktoeristen aantrekken vanuit Brazilië. Vooral vanuit Manaus kunnen we connectievluchten uitvoeren naar Bonaire.”

 
De luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft tijdens de top aangegeven Fokker 70 vliegtuigen te willen inzetten om passagiers in de regio, onder andere vanuit Brazilië, heen en weer te vliegen. Het vliegbedrijf zet in de toekomst ook Fokker 50 vliegtuigen in als brug tussen Aruba, Bonaire en Curaçao. Winklaar: “We willen een vliegverbinding in Brazilië tussen São Paulo, Manaus, Aruba en Bonaire.”

 
De luchthaven van Bonaire gaat door moeilijke tijden. Onlangs heeft de voltallige Raad van Commissarissen van luchthavenexploitant Bonaire International Airport (BIA), hun ontslag ingediend. Winklaar zegt dat binnenkort een driekoppige raad wordt benoemd.

 
Door Belkis Osepa