Elwaldo Arrindell (m) met twee medewerkers, Alberto Arrindell (l) en Alberto Richardson - foto: Today

Elwaldo Arrindell (m) met twee medewerkers, Alberto Arrindell (l) en Alberto Richardson – foto: Today

PHILIPSBURG – Sint Maarten heeft er een vierde telecombedrijf bij na de publicatie van de concessie voor Beach Mart NV in de Landscourant. Naast de staatsbedrijven TelEm en UTS had ook Corporate Innovations al een concessie.

 
De vierde vergunning is niet noodzakelijkerwijs goed nieuws voor eindgebruikers in de beperkte lokale markt die, volgens cijfers van het bureau Telecommunicatie en Post, eind 2011 67.000 mobiele gebruikers en bijna 11.000 breedband gebruikers telde.

 
Beach Mart NV is eigendom van Elwaldo Arrindell. De directeur van Corporate Innovations is Brenda Wathey, echtgenote van Franklin Meyers die minister van Telecommunicatie was in het eerste Wescot-Williams kabinet.

 
Partner
De komst van Beach Mart kan roet in het eten gooien voor de TelEm Groep die al jaren soebat over het vinden van een strategische partner. Daarvoor is onder meer UTS in beeld, maar ook Digicel. Beach Mart zou de onderhandelingspositie van TelEm in gesprekken met Digicel kunnen verzwakken, aangezien de nieuwkomer een aantrekkelijker partner is omdat deze niet zucht onder een omvangrijk personeelsbestand.

 
Tien miljoen
Telecom experts hebben in het verleden aangegeven dat een nieuwkomer tenminste tien miljoen dollar zal moeten investeren in infrastructuur. Het systeem van MNVO’s (mobile network virtual operators) is in St. Maarten onbekend: ieder bedrijf bouwt hier zijn eigen netwerk waardoor het eiland bezaaid zou kunnen raken met 120 basisstations voor mobiele telecommunicatie.

 
Pantophlet
Arrindell verkreeg een vestigingsvergunning van de voormalige minister van Telecommunicatie Romeo Pantophlet, enkele dagen voordat deze opstapte na de val van het eerste Wescot-Williams kabinet in 2012. Opvolgende regeringen hebben geprobeerd te voorkomen dat Arrindell een concessie zou krijgen, maar dat is niet gelukt.

 
Door Hilbert Haar