Passagiers wachten op informatie terwijl hun vlucht flink vertraagd is - foto: Belkis Osepa

Passagiers wachten op informatie terwijl hun vlucht flink vertraagd is – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een voucher van vijftien gulden lijkt de irritatie, ongeduld en teleurstelling van de vertraging van vlucht 7I 309 van Insel Air niet weg te kunnen nemen. De passagiers horen elke keer weer een andere vertrektijd. Ze missen duidelijke informatie. Gezaghebber Edison Rijna: “We worden een beetje aan het lijntje gehouden. Dat is niet de manier om passagiers te behandelen.”

 
Vlucht 7I 309 had om tien voor drie moeten vertrekken. Een aantal passagiers op die vlucht waren zich zichtbaar aan het haasten om de vlucht te halen, na zeker een uur in de rij te hebben gestaan bij de incheckbalie.

Een reportage door Belkis Osepa

Voucher
De menigte bij gate 3 wordt alsmaar groter, terwijl de vertrektijd verstrijkt. De irritatie stijgt en het geduld van de passagiers daalt tot het dieptepunt. De vertrektijd van vlucht 7I 309 verandert continu. De Insel Air-medewerkers proberen de passagiers zo goed mogelijk te woord te staan en bieden hun excuses aan. Toch kunnen zij niet duidelijk aangeven waar de passagiers aan toe zijn. Uiteindelijk worden de vouchers van vijftien gulden per persoon uitgereikt. Vertrektijd is nu kwart over vijf.

Voucher

Voucher

 
Het echtpaar Peters (70) en Evarista Winklaar (75) probeert een kroketje en frisdrank, gehaald met hun voucher van vijftien gulden per persoon, weg te werken. Duidelijk moeizaam slikt Peters Winklaar het eten door. Met een van de pijn vertrokken gezicht zit hij te wachten.

 
Dokterafspraak
De linkerarm van Peters Winklaar is voor de helft in verband en gespalkt. Evarista Winklaar praat even voor haar man. “Hij heeft een keeloperatie achter de rug. Tijdens ons verblijf hier op Curaçao, is hij gevallen en brak zijn arm. We moeten zo snel mogelijk naar de dokter op Bonaire, maar nu komen we te laat.”

 
Nadat hij heeft doorgeslikt, kan Peters Winklaar praten: “We zitten vanaf elf uur op Hato. Mijn kinderen in Nederland bellen elke keer op. Ik haal de dokterafspraak niet meer.”

 
Onaanvaardbaar
Dit is onterecht, vindt Sixto Boelbaai. Hij woont in Nederland en gaat op familiebezoek naar Bonaire. “We moeten beter behandeld worden. Het geld is niet eens genoeg om een goede maaltijd te kopen.” Ook Ronald Asedoeba vindt het onaanvaardbaar. Hij is door Inselair opgebeld met de mededeling dat zijn vlucht is vervroegd. “Als zij het niet aankunnen, moeten ze met anderen gaan samenwerken of de overheid moet de zaak overnemen. We accepteren allemaal een vertraging. Maar niet van vier uur.”

 
De kritiek van de passagiers is niet zozeer over de vertragingen. Er heerst ontevredenheid over de informatievoorziening. Michael Parkinson reist via Bonaire naar Nederland. “Vertragingen zijn over de hele wereld. Maar als je vertraging hebt, moet je mensen wel informeren. Het eerste half uur liepen ze allemaal als een kip zonder kop rond. Ze komen traag op gang met informatie voor de passagier. Dan creëer je onnodige verwarring.”

 
Eind juli ging Insel Air diept door het stof en bood Bonaire excuses aan. Directeur Edward Heerenveen ging persoonlijk naar het eiland om uitleg te geven. Insel Air gaf aan te hopen dat met een nieuwe dienstregeling de service verbeterd wordt.

 
Beterschap
Gezaghebber Rijna was ook een van de wachtende passagiers. Hij vertelt dat hij het zich nog goed kan herinneren toen directie van Insel Air aan het bestuurscollege beterschap heeft beloofd. Rijna: “Het is helaas nog niet zover.” Rijna werd aangesproken door diverse passagiers, terwijl hij ziet hoe toeristen moedeloos rondlopen, wachtend op vertrek. “ Ik ga Insel Air benaderen en vragen om Bonaire serieuzer te nemen. Dit is natuurlijk niet gepland, maar helaas heel wrang. Dit kan niet ik onopgemerkt laten gaan.”

 
Inmiddels is de vertrektijd veranderd naar zes uur. Toen Evarista Winklaar dit hoorde, barstte ze in tranen uit. Ze kon niet meer op haar benen staan. Twee rolstoelen werden erbij gehaald. Een voor haar en de andere voor haar echtgenoot. De MD 80 vertrok om 18.20 uur van Hato naar Flamingo International Airport.

 
Door Belkis Osepa