Bezoekers worden gecontroleerd voor aanvang van de pro-forma zitting in juni - foto: Extra Bonaire

Bezoekers worden gecontroleerd voor aanvang van de pro-forma zitting in juni – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – De regiezitting van de dubbele moordzaak Country Garden vindt morgen plaats op Bonaire. Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers geeft nu al aan dat het Openbaar Ministerie BES (OM BES) nog geen helder verhaal kan presenteren. “We streven ernaar om pas in november duidelijk te presenteren wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is.”

 
Vijf verdachten verschijnen morgen voor de rechtbank. Eén van de verdachten die vastzit in Nederland is al overgebracht naar Bonaire. In de nacht van 23 op 24 januari werden twee moorden gepleegd. Een lijk is gevonden in een afgebrande auto op de weg naar Rincon en het andere lichaam in een dam in Kralendijk.

Belkis Osepa in gesprek met Henry Hambeukers

Gecompliceerd
Het OM BES heeft al een groot gedeelte van de onderzoeken naar de dubbele moordzaak afgerond. De dossiers zijn overhandigd aan de rechtbank en aan de verdediging van de verdachten. Hambeukers geeft aan dat de onderzoeken gecompliceerd zijn omdat het gaat om twee slachtoffers die op verschillende plekken zijn getroffen. “Het maakt het vinden van sporen en achterhalen van wat er precies gebeurd is, extra moeilijk.”

 
De verdachten ontkennen voor een deel elke betrokkenheid en aan de andere kant worden bekennende verklaringen afgelegd over elkaar. “Dat maakt het extra gecompliceerd”, aldus Hambeukers. “De verklaringen geven verschillende lezingen van wat er gebeurd is. Doordat de moorden op verschillende plekken zijn gevonden, kan het OM het moeilijk toetsen aan objectieve gegevens.”

 
Het OM heeft tijdens de pro-forma behandeling in juni gevraagd voor vijf maanden tijd om de onderzoeken af te ronden voordat de inhoudelijke behandeling plaatsvindt in november.

 
Door Belkis Osepa