Gedeputeerde Reginald Zaandam - foto The Daily Herald

Gedeputeerde Reginald Zaandam – foto The Daily Herald

ORANJESTAD – Accountants van PricewaterhouseCoopers hebben hun goedkeuring onthouden aan de jaarrekening 2013 van het eilandsbestuur op St. Eustatius. Het is het vierde jaar op rij dat er ‘technische problemen’ met de jaarrekening zijn.

 
De wijze waarop de eilandsregering haar financiële overzichten presenteert moet worden verbeterd, laten de vertegenwoordigers van PricewaterhouseCoopers aan de Eilandsraad weten.

 
Positief saldo
Volgens gedeputeerden liet de begroting van 2013 een positief saldo van 29 miljoen Amerikaanse dollars zien, een toename van 12 procent in vergelijking met 2012.

 
De auditors waren vooral kritisch over de juistheid van de startbalans bij het begin van het jaar en zetten ook vraagtekens bij de gerapporteerde inkomsten uit (lucht)havenfaciliteiten. Daarnaast werden verschillende financiële verplichtingen onvoldoende gespecificeerd en verdient de wijze waarop uitgaven worden goedgekeurd verbetering.

 
Beterschap
Gedeputeerde van financiën Reginald Zaandam (UPC) belooft beterschap. Een nieuw computersysteem met bijbehorende verbeterde software moet volgend jaar tot meer kwaliteit in de financiële verantwoording leiden. De Eilandsraad zal het accountantsrapport morgen bespreken.

 
Door John van Kerkhof