Flamingo Airport

Flamingo Airport

KRALENDIJK – De perikelen rondom luchthaven Flamingo Airport Bonaire en de invloed daarvan op de Bonairiaanse luchtvaart staan dinsdag ter discussie in een extra openbare vergadering van de eilandsraad.

 
De eilandsraad komt bijeen nadat de Raad van Commissarissen (RvC) van de luchthavenexploitant Bonaire International Airport (BIA) haar ontslag heeft ingediend. De onrust bij de luchthaven, in relatie tot de miljoenen investeringen voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven, moet besproken worden. De Partido Demokratiko Boneriano heeft de vergadering aangevraagd.

 
Goed bestuur
De RvC van BIA heeft in haar ontslagbrief aangegeven dat de overheid als aandeelhouder van BIA de beginselen van goed bestuur (code corporate governance) niet naleeft. Onofficieel speelt een mogelijke benoeming van ex-gedeputeerde Burney El Hage als directeur van BIA een rol. Ook het verzoek van de RvC om een airport tax in te voeren ter verhoging van de inkomsten, stuit op kritiek van het bestuurscollege.

 
Volgens het college gaat de RvC ‘een constructieve dialoog met de aandeelhouder’ uit de weg. Ook de kritiek van de RvC over de naleving van de code corporate governance veegt het college van tafel. “De code draagt de verantwoordelijkheid voor de corporate governance aan de RvC en het bestuur, niet aan de aandeelhouder.” Binnenkort wordt een nieuwe RvC benoemd.

 
De overheid heeft dit jaar een verzoek voor een lening van circa 28 miljoen dollar ingediend bij de Nederlandse regering, voor de uitvoering van een masterplan van BIA om de luchthaven verder te ontwikkelen.

 
Door Belkis Osepa