Statia Morning Glory

Statia Morning Glory

ORANJESTAD – Het College van Gedeputeerden van St. Eustatius heeft Statia Morning Glory (Ipomoea sphenophylla) officieel aangewezen als de nationale bloem van het eiland.

 
Daarmee volgden de gedeputeerden een voorstel van St. Eustatius National Parks (STENAPA) om deze zeldzame en endemische klimplant uit de Convolvulaceae familie een speciale status te geven.

 
Zeldzaam
Statia Morning Glory is een van de zeldzaamste planten binnen het koninkrijk. De plant bloeit tussen december en april en opent zijn bloemen voor de dageraad en sluit ze weer rond het middaguur. De plant werd voor het eerst in 1884 beschreven door de Nederlandse botanist Willem Suringar.

 
Statia Morning Glory werd geacht te zijn uitgestorven, maar in 1994 werden enkele levende planten ontdekt op het terrein van de olieterminal. Sindsdien zijn meer dan honderd bloeiende planten aangetroffen in de noordelijke heuvels van het eiland.

 
Om verdere verspreiding van de klimplant te stimuleren, heeft STENAPA een kweekprogramma opgezet waarmee bewoners de plant ook een plaatsje in hun tuin kunnen geven.

 
Door John van Kerkhof