Het logo van de SER is ook al ingestort - foto: Today

Het logo van de SER is ook al ingestort – foto: Today

PHILIPSBURG – De Sociaal Economische Raad in St. Maarten is in ernstige verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen conflict tussen secretaris-generaal Gerard Richardson en juridisch bestuursadviseur Arjen Alberts, die al sinds 29 april geschorst thuis zit.

 
Woensdag diende de advocaat van Alberts, Cindy Marica, bij de rechtbank een klacht in tegen minister-president Sarah Wescot-Williams die als minister van Algemene Zaken personeelszaken in haar portefeuille heeft. De zaak dient waarschijnlijk in november. Gerard Richardson staat op de kandidatenlijst van de Democratische Partij, die door Wescot-Williams wordt aangevoerd.

 
Heibel
De heibel bij de SER begon na het aftreden van haar eerste voorzitter, René Richardson. Begin april kreeg Alberts te horen dat hij in een vergadering met Angelique Gumbs, een ambtenaar van de afdeling sociale ontwikkeling, “de mensen van Sint Maarten had beledigd over hun opleidingsniveau.”

 
Vertraging
Later maakte secretaris-generaal Gerard Richardson ruzie met Alberts over vertraging in de publicatie van het SER-advies over pensioenen. Die vertraging komt overigens op het rekening van Wescot-Williams.

 
Verwijten
Alberts heeft nooit de schriftelijke klacht van sociale ontwikkeling onder ogen gekregen. In plaats daarvan begon Richardson hem andere verwijten te maken, zoals insubordinatie en gebrek aan respect voor hiërarchische verhoudingen.

 
Ingestort
Pogingen van Alberts om Wescot-Williams te doen ingrijpen liepen op niets uit omdat de minister-president hier kennelijk niet in betrokken wilde raken. Door het conflict is volgens Alberts het werk bij de SER ingestort; er wordt nauwelijks nog gewerkt aan de productie van gevraagde en ongevraagde adviezen.

 
Door Hilbert Haar