Verdachte Damascus (links) met medeverdachte 'Monster' (rechts). Officier van Justitie liet vandaag deze foto zien in de rechtszaal

Verdachte Damascus (links) met medeverdachte ‘Monster’ (rechts). De officier van Justitie liet vandaag deze foto zien in de rechtszaal

WILLEMSTAD – In de zaak Magnus stonden vandaag Dangelo Damascus en Carlos Pieter terecht. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Helmin Wiels.

Volgens de officier van Justitie Gert Rip is medeplichtigheid van beiden aan de moord op Wiels voldoende en wettelijk bewezen. Hij eist vijf jaar voor Pieter en twintig jaar minus voorarrest voor Damascus. Pieter’s nichtje, zijn broer en zijn verloofde zitten in de zaal en vinden vijf jaar te veel ‘voor iemand die onschuldig is’: “wat is het bewijs dat vanmiddag is aangevoerd”, is hun vraag, “we hebben het niet gehoord”.


Bolle
Ook het geld wat Damascus voor zijn inzet heeft gekregen zal hem worden afgepakt. Zijn straf ligt een stuk hoger, omdat het OM overtuigd is dat hij twee weken na de moord op Wiels ook de dader of mededader is geweest van de moord op Raul Martinez, alias Bolle. Die trad waarschijnlijk op als chauffeur bij de moord op Wiels, maar hij moest later sterven omdat de opdrachtgevers bang waren dat hij zou gaan kletsen met de politie.

Damascus en Pieter zouden verder hoofdverdachte Elvis Kuwas verhullende kleding hebben gegeven waarin hij de moord heeft gepleegd en de valse nummerborden op de auto hebben gezet waarmee de moordenaars naar Marie Pampoen zijn gereden. Pieter heeft na de aanslag die vluchtauto helpen wassen. Damascus en Pieter zouden duidelijk hebben geweten dat ze meewerkten aan een huurmoord en voor hun hand- en spandiensten geld hebben gekregen.

Forensisch bewijs
De officier van Justitie begon zijn requisitoir ook vandaag met het relaas van de aanslag. Wiels is gevallen na negen of tien schoten in zijn hart en in zijn rug en heeft de dader nog aangekeken voor hij – zo goed als onmiddellijk – stierf aan zijn verwondingen. De rest van zijn betoog bestond zo goed als compleet uit getuigenverklaringen die elkaar bevestigen, maar forensisch bewijs was schaars.
Gladys Sophia-Alendy, die de verdediging van Damascus voert, verweet de officier in haar pleidooi dat hij alles slechts van horen zeggen heeft en dat veel van de verklaringen tegenstrijdig zijn of ondertussen zijn ingetrokken. “Waar is het fameuze sportjack met capuchon dat Damasco zou geleverd hebben aan Kuwas en waar is dat masker of die handschoenen?”, vroeg ze.

Begripsvermogen
Als de verdachten door de rechter worden ondervraagd, verschuilen ze zich achter hun beperkt begripsvermogen: “Nee, we weten van niks, we zaten die dag domino te spelen en plots moesten Kuwas en Bolle even weg. Later kwamen ze terug en hoorden we op de radio dat Wiels was omgelegd.” Ze beweren beide niks te maken hebben met die moord.
Kuwas, zo hield de rechter de verdachten voor, zou tijdens het dominospel gezegd hebben: “Ik moet iemand gaan neerschieten daar beneden.” Het antwoord van Damascus: “met de vraag of ik dat gehoord heb blijven de rechercheurs me steeds lastigvallen.”

Verdriet
Pieter herinnerde de rechter er fijntjes aan dat zijn broer ook is vermoord en dat de daders nog niet zijn gepakt. Hij kan zich het verdriet van de broers en zus van Wiels dus heel goed voorstellen.

Door Jean Mentens