Pers en toeschouwers verzamelen zich voor de rechtbank (foto: Elisa Koek)

Pers en toeschouwers verzamelen zich voor de rechtbank (foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – Toeristen die op het Wilhelminaplein lopen, kijken met grote ogen om bij het zien van de zwaar bewapende mannen. Een groepje Curaçaoënaars verzamelt zich ondertussen voor de rechtbank om te zien wie er naar binnengaan en wat die bewapende mannen uitspoken. “Het is een grote show”, vertelt een man die bevriend was met Helmin Wiels.

Het proces tegen de verdachten van de moord op Helmin Wiels loopt nu voor de tweede dag. Het eiland houdt de adem in. In tegenstelling tot de toeristen die zich van geen kwaad bewust zijn, leeft het proces enorm onder de bewoners.

De colonne met zware zwarte auto’s rijdt tot bij de achteringang van de rechtbank. “Er zit niemand in die auto”, stelt één van de toeschouwers. “Monster zit in ieder geval al uren binnen.” Een Duitse toerist vraagt ondertussen wat er aan de hand is waarop een lokale journalist de kwestie uitlegt. Ze knikt even om vervolgens snel weg te lopen, richting een terrasje in de zon.

Een reportage over dag 1 en 2 van het proces in de zaak Wiels van Elisa Koek