Roël Calister

Roël Calister

HILVERSUM – Percussionist en performer Roël Calister trommelt al sinds zijn derde op blikken, koektrommels en alles waar maar op te drummen valt.

Inmiddels reist hij de wereld rond met zijn band Kuenta i Tambú (KiT), dat traditionele Caribische ritmes combineert met ultramoderne electronica.

Roël Calister over drums, ritmes en carrière in Dichtbij Nederland (25 min)

Calister, broer van zangeres Izaline, gaat het liefst helemaal op in de muziek. “Als ik op Curaçao naar het tumba-festival ga speel ik zo een paar uur mee met de andere muzikanten. Dan verlies ik het besef van tijd.” Zijn liefde voor trommels geeft hij inmiddels ook door aan kinderen via zijn drumschool in Haarlem. Plezier staat daarbij voorop.

Hij deed een studie international business, maar ging daarna naar het conservatorium. Tegen die tijd had zus Izaline hem al gestrikt als muzikant in haar band. Om definitief de status van zeer professionele hobbymuzikant te ontgroeien begon hij met een jazzopleiding, maar switchte al gauw naar de ‘latin’-richting.

Met KiT verovert hij intussen de wereld. In de nummers van de groep verweeft Calister tambú-ritmes, de oude werkliederen uit de slavernijperiode’ en instrumenten met moderne invloeden. De groep toert deze zomer langs festivals in Nederland, maar treedt ook op in Amerika en Duitsland.

Door Jamila Baaziz