Officier van Justitie Gert Rip

Officier van Justitie Gert Rip

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie heeft niet veel betekenis gehecht aan het intrekken van de verklaringen door Elvis “Monster” Kuwas. “Het is nu een ontkennende verdachte, dat maakt het alleen maar erger voor hem.” Dat betoogde officier van Justitie Gert Rip vandaag tijdens de tweede dag van de zaak Magnus. Monster is de hoofdverdachte in de zaak van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels; hij zou de schutter zijn geweest die de dodelijke schoten heeft gelost.

 
OM eist levenslang tegen Monster. “Het OM heeft geen andere keuze, gezien het criminele verleden en proceshouding van Monster.” Daarnaast wil het OM het geld dat hij met drie moorden – waaronder die op Wiels – en met de overval op Hendrik Henriquez heeft verdiend, ‘afpakken.’ Rip leek ongemoeid door de beweringen van Monster’ advocaat Olga Saleh-Kostrzewski dat het bewijs tegen haar cliënt louter gebaseerd is op inconsistente getuigenverklaringen en omkoping.

 
Van een deal tussen Monster en het OM, in ruil voor een verklaring, zoals Saleh beweert, is volgens Rip geen sprake. “Wat er tussen mij en Monster tijdens het verhoor op 14 november is gezegd, was geen deal. De afspraak die het OM heeft gemaakt, is dat Monster zijn detentie in Nederland kan uitzitten, niet als beloning voor een verklaring, maar voor zijn eigen veiligheid. Juridisch gezien is het toegestaan om afspraken te maken met verdachten en getuigen en in dit geval zelfs noodzakelijk”, aldus Rip.

 
Terwijl advocaat Saleh-Kostrzewski een uitgebreid betoog hield over tegenstrijdigheden in het onderzoek van het OM, was het verweer van de lichtelijk geïrriteerd geraakte officier van Justitie kort en stellig: “blijkbaar ziet de raadsvrouw overal een deal in. Druk uitoefenen is bij deze mate van strafbare feiten normaal en toegestaan.”

 
Huurmoordenaar
“Een mensenleven is zeer kostbaar, maar voor de verdachte blijkbaar zeer weinig waard”, betoogde Rip. Op het moment dat de officier van Justitie zijn requisitoir besloot, reageerden de nabestaanden in de zaal geëmotioneerd. “De verdachte heeft drie moorden gepleegd, puur om het geld en heeft dit uitgevoerd als een professionele huurmoordenaar. Zijn acties hebben bij familieleden en dierbaren onnoemelijk leed veroorzaakt. Ze hebben het extra moeilijk omdat zij met veel vragen zitten die de verdachte niet wil beantwoorden.”

 
Het OM blijft vasthouden aan de ingetrokken verklaringen van Kuwas, van zijn vrouw Monalisa en van zijn buitenechtelijke vriendinnen en medeverdachten. Deze verklaringen ondersteunen volgens Rip het technische en tactische onderzoek en andere getuigenverklaringen.

 
Opties
“We hebben nooit doelbewust tekort gedaan aan een eerlijk proces. De raadsvrouw zegt tot het bittere einde door te vechten om het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren of er vrijspraak klinkt. Zij zegt dat dit de enige optie is. Een betere optie is dat de verdachte gewoon verklaart naar waarheid. Daarmee bewijst hij niet zichzelf maar ook nabestaanden een dienst”, besloot Rip.

 
Door Leoni Leidel-Schenk