Olga Saleh verlaat de zwaarbewaakte rechtbank in Willemstad - foto: Dick Drayer

Olga Saleh-Kostrzewski verlaat de zwaarbewaakte rechtbank in Willemstad (archieffoto) – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Dat Elvis ‘Monster’ Kuwas terechtstaat voor de moord op politicus Helmin Wiels, is omdat het Openbaar Ministerie deze 37-jarige No Limit Soldier op het oog had. Daarna zijn ze het bewijs gaan zoeken. “Er is sprake van tunnelvisie, er rust een grote prestatiedruk op het OM om deze zaak op te lossen.”

 
Aan het woord is advocaat Olga Saleh-Kostrzewski. Zij zegt dat er onvoldoende zekerheid is dat Monster Wiels heeft doodgeschoten. De drie getuigenverklaringen tegen haar cliënt zijn niet op de waarheid berust stelt zij, het OM heeft niet aangetoond dat het gevonden vuurwapen daadwerkelijk van Monster is en alle eerdere verklaringen zijn onder zware druk van het OM gedaan. “Zo heeft mijn cliënt verklaard dat Robbie dos Santos zou hebben betaald voor de moord, maar hij is inmiddels weer een vrij man.”

 
Eerlijk proces
Kuwas zelf is tijdens de zitting licht geïrriteerd, hij probeert duidelijk te maken dat het OM hem zwaar onder druk heeft gezet. Een bekentenis leek de enige manier om onder een levenslange veroordeling uit te komen. Maar hij bedacht zich, en trok gisteren alle verklaringen in. “Ik maak geen deal met mensen, alleen met god”, zo geeft hij op de tweede procesdag aan. Kuwas, die zich blijft beroepen op zijn zwijgrecht, vraagt om een eerlijk proces. En die heeft hij gekregen, pleit officier van Justitie Gert Rip in zijn requisitoir en eist levenslang.

 
Familieleden van Elvis ‘Monster’ Kuwas laten een ingehouden snik horen vanaf de publieke tribune, maar de vermoedelijke schutter die politicus Helmin Wiels zou hebben vermoord maant hen dat ze rustig moeten blijven. “Er is niets aan de hand”, zegt hij onbewogen. Nog ietwat gespannen maar toch vooral opgelucht zijn de familieleden van Wiels. Zus Marvelyne: “Ik krijg er mijn broer niet mee terug, maar dit is wel waarop we gehoopt hadden.”

 
Criminele circuit
Kuwas is getrouwd en vader van drie kinderen. Ook heeft hij twee andere kinderen uit een eerdere relatie. Hij groeide op in een internaat en heeft geen diploma’s op enkele lasdiploma’s na die hij in detentie heeft behaald. “Van jongs af aan heeft u uw brood in het criminele circuit verdiend”, stelt rechter Constantijn Van Dam van Isselt, wat Kuwas direct ontkent. Hoe hij dan wel zijn geld verdiende, wil hij niet zeggen. De rechter concludeert dat hij naast zijn strafblad op Curaçao ook nog een zeventien pagina’s tellende strafblad in Nederland heeft.

 
Uit psychiatrisch onderzoek blijkt niet dat Monster aan een psychische stoornis lijdt. De officier van Justitie heeft bij de eis dan ook gesteld dat hij volledig toerekeningsvatbaar kan worden gehouden, zowel voor de moord op Wiels als voor twee andere moorden die hij in juni 2012 op Lionel Arnaud en in januari 2013 op Raikel Conception zou hebben gepleegd.”Puur voor het geld”, zegt Rip.

 
Op de tribune zitten naast zus Marvelyne ook broer Aubert Wiels en vriendin van Helmin, Betty da Fonte. Die laatste krijgt een sneer van Monster tijdens de schorsing: “Omdat ik vastzit betekent dat niet dat ik niets kan doen.” Da Fonte verlaat overstuur de zaal om later toch terug te komen. En er zullen nog vele zittingen volgen, als het aan advocaat Kostrzweski ligt, want zij zal blijven strijden totdat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard in deze zaak.

 
Vrijdag krijgt Kuwas gelegenheid tot een laatste woord in deze zaak, besluit de rechter.

 
Door Anneke Polak