Officier Henry Hambeukers en korpschef Hildegard Buitink | foto Belkis Osepa

Officier Henry Hambeukers en korpschef Hildegard Buitink | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De politie op Bonaire begint met een offensief tegen de explosieve golf van overvallen op het eiland. Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) gaat repressief, maar ook proactief te werk. Mogelijke verdachten worden actief door de politie benaderd voor ‘een praatje’. Dit jaar zijn er tot nu toe 24 atrako’s gepleegd. Korpschef Hildegard Buitink: “We gaan dit niet accepteren.”

Bonaire was  de afgelopen week het toneel van zeven atrako’s. Zes waren gepleegd op Chinese restaurants en supermarkten en één betrof een straatroof. De politie heeft tot nu toe negen verdachten aangehouden.

Korpschef Hildegard Buitink over het offensief van de politie

Atrakoteam
Het Korps Politie Caribisch Nederland heeft net als vorig jaar een atrakoteam samengesteld om de opsporingen te kunnen doen. Buitink zegt dat het korps dit doet met de capaciteit die er is. De Politie kampt met personeelstekort. Buitink: “We kijken samen met andere landen en met Nederland naar de tactieken en technieken die we extra inzetten.”

Ook het Openbare Ministerie (OM BES) spreekt stevige taal. Hoofdofficier van justitie Henry Hambeukers stuurt een waarschuwing aan het adres van de overvallers. “Iedereen moet weten dat bij diefstal met geweld waarbij een wapen wordt gebruikt minimaal een straf van 36 maanden wordt geëist. Dus het kan je zomaar drie jaar gevangenisstraf kosten.”

Knelpunt
Hambeukers vindt dat de politie goed werk verricht als gekeken wordt naar het aantal van negen aanhoudingen in een kleine gemeenschap als die van Bonaire. Er wordt flink geïnvesteerd in de opsporing en vervolging van geweldsdelicten. Toch zegt Hambeukers dat de autoriteiten tegen knelpunten aanlopen. “Onderzoek om achteraf op te sporen wie dit soort atrako’s plegen, zijn heel erg ingewikkeld. De criminelen plegen de overvallen in het geniep, anoniem en gemaskerd. Vaak is de buit niet makkelijk te traceren. Zelfs als we de buit bij een verdachte aantreffen, geeft dit geen uitsluitsel of ze de feiten hebben gepleegd.”

Buitink doet een beroep om de Bonairiaanse gemeenschap om informatie te verstrekken en tips te melden die leiden naar mogelijke verdachten van de overvallen. “Het kan niet zo zijn dat mensen op het eiland niet weten wie de overvallers zijn. Er wordt veel geld binnengehaald. Mensen in de omgeving zien anderen die veel geld uitgeven.”

Door Belkis Osepa