Vandaag had Bonaire een winstgevende primeur met de komst van de Dawn Princess | Foto: Belkis Osepa

Vandaag had Bonaire een winstgevende primeur met de komst van de Dawn Princess | Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonaire heeft baat bij de uitbreiding van het cruisetoerisme in de zomermaanden. Het bewijs is geleverd met het bezoek vandaag, van de Dawn Princess.

Het is een drukke dag geworden, in Playa. De blije gezichten van de mensen die in de toeristische sector werken, geven aan dat ze de drukte erg fijn vinden.

Wereldtour

Het is een primeur voor het eiland, want het is de eerste keer dat een cruiseschip Bonaire aandoet in het zomerseizoen en het is ook voor het eerst dat de Dawn Princess Bonaire bezoekt. Ruim achttienhonderd cruisepassagiers van verschillende landen bezochten aldus Bonaire als onderdeel van een wereldreis in 105 dagen.

De Dawn Princess, met ruim achthonderd bemanningsleden, is een van de cruiseschepen van Princess Cruise Lines en vaart onder de vlag van Bermuda. Kapitein Philip William Pickford voer vanuit Castries – de hoofdstad van St. Lucia – naar Kralendijk. Het schip vaart na Bonaire naar Panama en vervolgt de reis naar Australië.

Inkomsten

Taxichauffeur Reinaldo Anthony juicht de komst van meer cruiseschepen in het zomerseizoen toe. “De afgelopen tijd heb ik bijna geen inkomsten gehad, maar vandaag heb ik een goede dag gedraaid.” Niet alleen Anthony, ook andere taxichauffeurs rijden af en aan met toeristen die de mooiste plekken van het eiland zijn gaan bezoeken of die bij een strand afgezet wilden worden. Anthony: “Onze economie bloeit vandaag. De kleine ondernemers hebben ook goede zaken gedaan. Het is de moeite waard om meer cruiseschepen naar het eiland te halen tijdens de rustige maanden.”

Een kraampjeshoudster zit vermoeid, maar toch blij op een krukje omringd door haar plateau’s met sieraden en snuisterijen. “Ik heb wel winst gemaakt, maar niet veel. De meeste passagiers zijn ouderen, dus ze geven niet veel uit. Maar ik ben blij met wat ik heb verdiend, want dit cruiseschip is een extraatje.”

 Plannen

Medewerker Helen Thode van het Toeristenbureau Bonaire (TCB) is tevreden met het bezoek van het eerste cruiseschip tijdens de zomer. “Het bureau werkt aan plannen om meer cruiseschepen naar het eiland te halen tijdens ons zomerseizoen. We hopen dat in samenspraak met de overheid te kunnen realiseren.” Thode heeft honderden passagiers van Dawn Princess te woord gestaan die informatie wilden over Bonaire. “Na mijn uitleg gingen ze op tour in het noorden of zuiden van het eiland of ze gingen naar de strand.”

Thode heeft ook een waarschuwing voor souvenirmakers en ambachtslieden op Bonaire: “De cruisepassagiers mogen geen souvenirs of ambachtswerk kopen gemaakt van hout. Het wordt hen afgenomen, want ze mogen geen andere landen aandoen met houtwerk. Dus op het eiland moet men daar rekening mee houden in de toekomst.”

Door Belkis Osepa