uts robbieWILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie op Curaçao laat weten dat in de vroege ochtend Robby dos Santos is aangehouden als verdachte in de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgevers tot de moord op Helmin Wiels.

Dos Santos is de eigenaar van loterijketen Robbie’s Lottery, het grootste gokkantoor van het eiland. Al in de dagen na de moord op de Pueblo Soberano politicus werd er over gespeculeerd dat Dos Santos een mogelijke opdrachtgever zou kunnen zijn. Dos Santos heeft in die dagen met klem ontkend iets met de moordzaak te maken te hebben. Ten tijde van de aanslag leefde hij in onmin met het slachtoffer. Wiels verdacht de loterijbaas van illegale gokpraktijken en had beloofd een dossier openbaar te maken met bewijzen dat ook telefoonbedrijf UTS daarbij betrokken was.

Advocaat Chester Peterson, raadsheer van Dos Santos, heeft gisteren in een brief aan de media laten weten dat naar zijn gevoel er moedwillig en zonder veel tastbaar bewijs gezocht wordt naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels in de hoek van Dos Santos. De gewezen minister van Financiën George Jamaloodin die op 24 juli werd aangehouden in dezelfde zaak, is halfbroer van Dos Santos.

In de brief schreef de raadsman dat Elvis Kuwas met de bijnaam ‘Monster’ die nu vastzit op verdenking de moord te hebben uitgevoerd, zou gesuggereerd hebben dat Dos Santos voor de moord betaald zou hebben. Monster zou dat op zijn beurt hebben gehoord van een andere verdachte met de bijnaam Pretu. Die is ondertussen onder verdachte omstandigheden in een politiecel om het leven gekomen. Voor de raadsheer is al dit ‘horen zeggen’ te weinig om er conclusies uit te trekken.

Het OM zegt dat het onderzoek nog steeds verder gaat en dat eventueel later meer informatie zal worden gegeven.

Door Jean Mentens