Twee zusjes vertrekken naar Nederland om te gaan studeren (foto: Elisa Koek)

Twee zusjes vertrekken naar Nederland om te gaan studeren. Eén in Den Haag en één in Amsterdam. (foto: Elisa Koek)

Vandaag zijn 248 Curaçaose jongeren als bursaal naar Nederland vertrokken om te gaan studeren. Hun vlucht was vertraagd, maar toch kwamen de jongeren al vanaf het begin van de ochtend naar Hato om in te checken en wat laatste tijd door te brengen met familie.
 

Het aantal bursalen daalt de laatste jaren gestaag. In 2012 vertrokken er 297 bursalen naar Nederland, in 2013 daalde dit naar 263.
 

Elisa Koek spreekt met bursalen

Zon, zee en familie zijn de dingen die de meeste jongeren gaan missen. Het idee van een echte winter in Nederland is voor hen iets waar ze liever niet over nadenken. “Ik heb jassen en dikke truien ingekocht”, vertelt Terrence (17) die gaat studeren in Rotterdam. “Ze komen in dozen naar Nederland dus ik hoop dat ze op tijd zijn.”
 

Veel jongeren verhuizen vanuit hun ouderlijk huis rechtstreeks naar een eigen woning in Nederland. Een grote verandering, maar de meesten hebben er zin in. “Ik ben altijd zelfstandig geweest”, vertelt Germaine (19) die in Amsterdam gaat studeren. “Ik heb alle vertrouwen dat het goed komt. Het wordt moeilijk soms en ik ga mijn familie missen, maar het komt goed.”

Door Elisa Koek