Rechter-commissaris Yvonne van Wersch. Foto: Ariën Rasmijn

Rechter-commissaris Yvonne van Wersch. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD/ WILLEMSTAD —  Venezuela heeft het luchtruim gesloten voor vliegverkeer van en naar Aruba, Curaçao en Bonaire. Vluchten richting Colombia en Suriname worden teruggestuurd, omdat die ook door het luchtruim van Venezuela moeten.

Aanleiding voor het Venezolaanse besluit het luchtruim af te sluiten, is de arrestatie van de Venezolaanse generaal Hugo Carvajal door de Arubaanse politie. Hij is aangehouden op verdenking van drugshandel na een verzoek daartoe van het Amerikaanse Department of Justice, het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten. De generaal buiten dienst was door Venezuela aangewezen als nieuwe consul op Aruba.

De Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch heeft vanmiddag besloten dat Carvajal geen diplomatieke immuniteit geniet en dus vast blijft zitten in afwachting van zijn uitlevering naar de VS. Na zijn voorgeleiding, eerder op de dag, gaf Van Wersch te kennen dat zij zich door niemand onder druk zou laten zetten en vasthield aan haar besluit. Carvajal’s raadsman Chris Lejuez wijst erop dat zijn cliënt al diplomatieke taken uitvoerde in afwachting op goedkeuring vanuit Nederland.

Ariën Rasmijn in gesprek met van Wersch en Lejuez

Gisteren werd in een Venezolaans persbericht al gewaarschuwd voor de gevolgen van de aanhouding. Om te voorkomen dat de diplomatieke en commerciële relaties tussen Venezuela en het koninkrijk in het gedrang zouden komen werd er op aangedrongen Carvajal onmiddellijk vrij te laten. De luchtvaart in de regio kan haast niet om het Venezolaanse luchtruim heen en ook de energielevering aan de eilanden wordt verzorgd door Venezuela.

In Willemstad heeft de regering vanavond laten weten in overleg te zijn met de betrokken partijen in Nederland en Aruba over de consequenties die de gebeurtenissen rond de aanhouding hebben voor Curaçao. De Curaçaose overheid zegt dat alles wordt gedaan om de toevoer van brandstof voor de luchtvaart, de scheepvaart en het lokale verkeer op gang te houden. Ook de drinkwatervoorziening op de eilanden hangt af van brandstoflevering uit Venezuela. De Curaçaose overheid bevestigde dat tot nader order geen luchtvaartverkeer mogelijk is tussen Venezuela en Curaçao, Aruba of Bonaire en raadt reizigers aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Door Ariën Rasmijn en Jean Mentens