WILLEMSTAD/ORANJESTAD – In de loop van vrijdagavond heeft Venezuela het luchtruim weer opengesteld voor vluchten uit Curaçao en Aruba. Over het weer vrijgeven van het luchtruim hadden de Curaçaose autoriteiten het in hun verklaring over gesprekken met de Venezolaanse overheid, op Aruba werd gezegd dat minister van Justitie Arthur Dowers had onderhandeld met een Venezolaanse vice-minister die op het eiland verbleef.

Vrijdag werden – zowel op Curaçao als Aruba – passagiers die richting Venezuela wilden reizen enkele uren aan de grond gehouden omdat de Venezolaanse luchtvaartautoriteiten geen toestemming meer gaven voor verkeer van en naar hun land en de eilanden van de Nederlandse Cariben.

Een en ander heeft te maken met de aanhouding van Hugo Carvajal, een Venezolaanse generaal buiten dienst die consul-generaal van dat land op Aruba zou worden. De Arubaanse politie had hem opgepakt na een verzoek van het Amerikaanse Department of Justice, het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten. Carvajal wordt door Amerikanen verdacht van drugshandel. Hij was volgens eigen zeggen al begonnen met zijn diplomatieke taken op Aruba, maar de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch had vrijdagmiddag besloten dat Carvajal nog geen diplomatieke immuniteit genoot en dus vast moest blijven zitten.

Of er op Aruba is onderhandeld over zijn vrijlating is nog niet bekend. De autoriteiten van zowel Curaçao als Aruba verwachten dat zaterdag het vliegverkeer tussen hun eiland en het buurland weer normaal zal verlopen.

Door Jean Mentens