Premier Eman tijdens de partijraadbijeenkomst van gisteravond. Foto: Ariën Rasmijn

Premier Eman tijdens de partijraadbijeenkomst van gisteravond. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Gouverneur Fredis Refunjol zou de begroting van 2014 afgelopen maandag niet hebben ondertekend omdat hij door Nederland zou zijn bedreigd met aanhouding. Premier Mike Eman maakte dit gisteravond bekend tijdens een bijeenkomst op het partijhuis van zijn partij AVP.

Refunjol is gisteren naar Nederland vertrokken om met de Rijksministerraad te overleggen over de huidige impasse tussen Aruba en Nederland. Hij zou dit zelf aan de premier hebben verteld. Eman gaf te kennen dat de gouverneur hem afgelopen donderdag voordat hij zijn hongerstaking beëindigde had beloofd dat hij maandag zou tekenen. Dat gebeurde echter niet. Een dag later zou de gouverneur Eman hebben gebeld en de reden hebben gegeven. “Ik weet niet of het een minister was of een ambtenaar, maar iemand heeft tegen de gouverneur gezegd dat hij naar de gevangenis zou gaan als hij had getekend”, aldus Eman, die verklaarde dat hij dit nooit zou toelaten en tot de VN zou gaan om tegen te gaan dat de gouverneur van Aruba in de cel zou belanden.

Luister naar Ariën Rasmijn in gesprek met premier Eman

Artikel 25
Volgens Eman werd de gouverneur bedreigd op grond van artikel 25 van zijn eigen reglement. Daarin staat onder meer dat de gouverneur strafbaar wordt gesteld als hij moedwillig de wet of zijn eigen reglement niet uitvoert. Momenteel houdt de gouverneur de ondertekening van de begroting aan op aanwijzing van de Rijksministerraad op grond van artikel 21 van zijn reglement. Het Kabinet van de Gouverneur heeft nog niet gereageerd op de vraag of de aantijgingen van Eman waar zijn.

Staatsobligaties
Ondertussen gaat de wet tot financiering van de regering via staatsobligaties alsnog naar de Staten voor goedkeuring. Premier Eman kondigde gisteravond aan dat aan de hand van deze wet de regering aan haar financiële verplichtingen kan voldoen terwijl de begroting nog geen wet is. De premier geeft toe dat de gouverneur al langer heeft aangeboden om zo’n wet te ondertekenen. Tot nu toe heeft de regering aangegeven deze stap niet te willen nemen.

Door Ariën Rasmijn