Cerilio Soleana Foto Belkis Osepa

Cerilio Soleana Foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De zeventienjarige Cerilio ‘Iyo’ Soleana reist dit jaar nog af naar Arizona. Hij begint aan zijn professionele carrière als honkbalspeler bij Major League honkbalclub Cincinnati Reds. Een portret van een Bonairiaanse jongen die weet wat hij wil. “Ik wil laten zien wat ik kan.”

Van kleins af aan speelde Cerilio Soleana in het weekend honkbal op de kunuku bij zijn oma en opa. Moeder Mirla Soleana zegt dit over de ambitie van Cerilio om professioneel honkbalspeler te worden: ‘Hij sliep met honkbal in zijn hoofd en werd ermee wakker. Zijn hele doen en laten heeft te maken met honkbal’.

Een gesprek met Cerilio en moeder Mirla Soleana

Voorbeeld
Zij broer Quintin Soleana is zijn grote voorbeeld. Quintin ging Cerilio voor en begon professioneel honkbal te spelen in de Dominicaanse Republiek. Maar zijn contract werd niet verlengd en hij kwam terug naar Bonaire. Sindsdien steunt Quintin zijn jongste broer om zijn droom waar te maken. Cerilio: “Ik keek bijna altijd naar de wedstrijden van Mayor League Baseball (MLB) op de televisie. En elke keer zeg ik tegen mezelf dat ik op dat niveau honkbal wil spelen. Ik heb er heel hard voor getraind.”

Foto van Eric Soleana

Foto van Eric Soleana

Het is Cerilio gelukt. Op 8 juli tekende hij op Bonaire in het bijzijn van zijn scout Fermin Coronel, ouders, familie en kennissen een contract met de professionele Amerikaanse honkbalclub Cincinnati Reds. De ondertekening is een mijlpaal voor het eiland, want het is voor het eerst dat een Bonairiaan thuis een honkbalcontract tekent. “Ik voelde me toen op mijn gemak. Het was samen met mijn familie, ze waren er bij, om mij te steunen.”

Dream Big
Cerilio komt rustig en spontaan over, maar ook bescheiden. Zodra hij praat, hoor je hoe zelfverzekerd hij is. Zijn moeder Mirla beaamt dit. “Hij heeft mij geleerd naar honkbal te kijken. Hij zei altijd: ‘Mama, ik ‘dream big’ (ik droom groot). Eens sta ik ook daar te werpen’. Zo heb ik mezelf mentaal voorbereid op de beslissing van Iyo om prof honkbal te gaan spelen. Ik zie hem daar al staan op de werpplaat. Wat hij ook doet, ik sta achter hem.”

In Arizona beginnen de training en wedstrijden bij Cincinnati Reds al. Cerilio start helemaal onderaan als ‘rookie’ om verder naar boven te klimmen tot het hoogste niveau, MLB. Daar wil hij terecht komen. Of hij het aan kan, helemaal alleen daar in de Verenigde Staten? Cerilio: “Ik ben zelfstandig. Het afgelopen jaar heb ik zelfstandig op Curaçao gewoond samen met mijn broer. Nu ga ik verder van huis wonen. Ik denk dat ik het aan kan.”

Rolmodel
Moeder Mirla is er zeker van dat Cerilio het gaat maken in de VS. Zij heeft al haar kinderen zodanig opgevoed dat zij het overal kunnen maken. “Onze kinderen zijn zelfstandig opgevoed zodat zij sterk staan om alles in het leven het hoofd te bieden. Emotioneel is zijn vertrek hard voor ons. Maar ik ben blij voor hem. Als je je kind rustig loslaat, gaat hij met een gerust hart zijn carrière tegemoet. Cerilio is een rolmodel voor de jongeren op het eiland.”

Door Belkis Osepa