Het gebouw van de Centrale Bank in St. Maarten. foto Today / Milton Pieters

Het gebouw van de Centrale Bank in St. Maarten. foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De Democratische Partij (DP) is nu voorstander van dollarisering. Dit blijkt uit het politiek manifest van de DP. De partij toont zich ook bereid mee te werken aan de bouw van een nieuw pand voor de Centrale Bank in St. Maarten. Tegelijkertijd foetert de partij over schimmige praktijken.

De discussie over dollarisering gaat terug tot ten minste 2006. President van de Centrale Bank Emsley Tromp is voor dollarisering, maar de DP had daar nooit een definitief standpunt over ingenomen.

Tegelijkertijd verwacht de DP nu uitleg van de Centrale Bank over beschuldigingen van de Curaçaose MFK-leider Gerrit Schotte dat de bank ‘bepaalde politici’ in St. Maarten ‘gekocht’ zou hebben. Schotte’s beschuldigingen zijn noch door de Centrale Bank, noch door enig politicus in St. Maarten tegengesproken. Schotte beweerde dat Tromp om de veertien dagen in Miami onderhandelt met politici uit St. Maarten.

Onderhandelingen

Terwijl de DP in haar politiek manifest steun betuigt aan het plan voor een nieuw bankgebouw, vraagt fractieleider Roy Marlin zich af of  “deze onderhandelingen iets te doen hebben met de plannen van de Centrale Bank om een nieuw bankgebouw neer te zetten in St. Maarten. Wordt dit het volgende billboard van de UP (Verenigde Volkspartij) net zoals ze hebben gedaan met het medisch centrum?”, zo vraagt hij zich af.

Gelijkwaardigheid

Het DP manifest stelt dat samenwerking met Curaçao in de, tot nu toe gezamenlijke, Centrale Bank op basis van gelijkwaardigheid ongrijpbaar is gebleken en dat veranderde politieke opvattingen hebben geleid tot de keuze voor dollarisatie.

 
Door Hilbert Haar