Devon Otto op een archieffoto uit 2012. Foto Today / Milton Pieters

Devon Otto op een archieffoto uit 2012. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Devon Otto, die in 2008 Stanley Gumbs vermoordde en drie jaar later een aanslag pleegde op Lysander Kani in de gevangenis in Curaçao, is zondag met twee bewakers op een vliegtuig gestapt naar Nederland. Daar gaat hij de rest van zijn langdurige gevangenisstraf uitzitten. Dit is bevestigd door zijn advocaat Shaira Bommel.

Otto werd in 2010 in hoger beroep tot 30 jaar veroordeeld voor een aanslag op Luis Richardson, een overval op drie Amerikaanse toeristen en de moord op Stanley Gumbs. Otto had het eigenlijk voorzien op Carlos Richardson maar Gumbs had de pech dat hij sprekend op hem leek. Richardson zit een straf van 29 jaar en 9 maanden uit voor de moorden op Miguel Hector en Rodolfo Arrindell in 2011.

Lysander Kani

Otto was niet te handhaven in de Pointe Blanche gevangenis en werd overgeplaatst naar Curaçao, waar hij in september 2011 Lysander Kani en een andere gedetineerde beschoot in opdracht van ‘Koraal Specht d’Abou’, een drugsbende die rivaliseert met ‘Koraal Specht Ariba’ waar Kani nauwe banden mee onderhield. Otto kreeg 9 jaar voor de aanslag, een straf die hij moet uitzitten nadat de straf van zijn eerdere veroordeling erop zit .

Doelwit

Na die schietpartij werd Otto teruggestuurd naar St. Maarten. Op 20 juli vorig jaar werd hij daar zelf het doelwit van een aanslag. Twee gedetineerden brachten hem ernstige verwondingen toe met zelfgemaakte machetes.

De nu 33-jarige Otto voelde zich na de aanslag niet langer veilig en vroeg zelf om overplaatsing naar Nederland.

Door Hilbert Haar