Prachtige glimlach na bezoek aan de tandartsbus - foto: Anneke Polak

Prachtige glimlach na bezoek aan de tandartsbus – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Of het nou door geldgebrek komt of omdat mensen nog altijd bang zijn voor de tandarts, de gebitten in Westpunt zijn over het algemeen slecht. Mondhygiëniste Rachel Cachemir ziet veel gaatjes en loszittende tanden.

“Met voorzichtigheid zeg ik dat we in een achterstandswijk verkeren en dan kom je dit soort dingen tegen”, vertelt Cachemir. Sinds vorige week rijden er twee tandartsbussen over het eiland. In Westpunt en Groot Kwartier is het project van start gegaan. Het gaat op initiatief van het ministerie van Gezondheid een maand zal duren. Mensen kunnen gratis tandsteen laten verwijderen, de tanden worden gepoetst en de tandarts kijkt of er gaatjes zijn.

Een reportage van Anneke Polak

Voor veel mensen volgt een doorverwijzing naar de tandarts, maar niet voor de 19-jarige Ashari Juliana. Geen gaatjes, en weer een fris stralend gebit. Haar vader, moeder en zus staan ook in de rij voor een gratis behandeling. Deze week rijdt de bus verder naar Barber en Gibraltar, daarna staan Wishi Marchena, Boca Sami, Suffisant en Santa Rosa op de planning. Met 169 schone gebitten in Westpunt in vijf dagen is Sinai Kook van de organisatie van buurthuizen, Sefba, enthousiast. “Ik wil dat dit elk jaar terugkomt.”

Door Anneke Polak