Theo Heyliger's UP belooft kiezers een nieuw ziekenhuis. Foto Today / Hilbert haar

Theo Heyliger’s UP belooft kiezers een nieuw ziekenhuis. Foto Today / Hilbert haar

PHILIPSBURG – Het Sint Maarten Medisch Centrum (SMMC) is de speelbal geworden van politieke touwtrekkerij. De Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger belooft de kiezers een nieuw medisch centrum terwijl het SMMC uitgaat van uitbreiding van het bestaande ziekenhuis.

Minister van Volksgezondheid Cornelius de Weever ziet niets in nieuwbouw en pleit voor een benadering die verbetering van de zorg als uitgangspunt heeft. Ook de Nationale alliantie, de tweede partij in St. Maarten, is voor uitbreiding en tegen nieuwbouw.


Het ziekenhuis is al jaren bezig met uitbreidingsplannen maar de uitvoering is blijven steken op de financiering. In 2012 ontstond er een hoogoplopend conflict tussen het ministerie en de toenmalige director George Scott, waarbij de volksgezondheidsinspectie het SMMC met allerhande maatregelen bedreigde. Scott is in 2013 opgestapt en opgevolgd door Kees Klarenbeek.

Noodreparaties

Ziektekostenverzekeraar SZV en pensioenfonds APS zijn bereid 5 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor noodreparaties aan het 23 jaar oude ziekenhuis, maar de financieringsvoorwaarden zijn naar verluidt te heftig voor het SMMC.
UP-leider Heyliger heeft geen details bekend gemaakt over zijn plannen voor een nieuw ziekenhuis. In januari steunde de minister van publieke werken Maurice Lake, een partijgenoot van Heyliger, de uitbreidingsplannen.

Zeggenschap

Lake stelde een begeleidingscommissie in en bedankte zijn partijleider Heyliger voor het veiligstellen van een lening van 30 miljoen gulden voor de eerste fase van de uitbreiding. Nu promoot de UP echter een geheel nieuw ziekenhuis.
De overheid noch de UP heeft zeggenschap over de uitbreidingsplannen omdat het SMMC een onafhankelijke stichting is.

Door Hilbert Haar