Pogingen om het publiek gerust te stellen, werkte veelal niet. (foto: Elisa Koek)

Pogingen om het publiek gerust te stellen, werkte veelal niet. (foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – “We hadden niks in te brengen, het besluit was al genomen”, vertelt een studente ‘financial management’. Zij en een paar honderd andere studenten kwamen naar de informatiesessie van de University of Curaçao (UoC) over het verhoogde collegegeld.

Vrijdag kregen de studenten en hun ouders te horen dat het collegegeld voor studiejaar 2014-2015 verhoogd wordt. Het geld voor de bachelor verhoogt van 2500 gulden naar 3500 gulden. Voor de masteropleidingen moet voortaan in plaats van 2500 gulden, 4500 gulden worden betaald.

Verslaggever Elisa Koek was bij de voorlichtingsbijeenkomst


Rector magnificus Francis de Lanoy legde het publiek uit waarom het collegegeld verhoogd moest worden: de belangrijkste reden is de hoge schuld van de universiteit. Daarbij komt ook dat er te weinig staf is en er zaken verbeterd moeten worden aan de UoC. “Mijn hoogste prioriteit is de staf, maar we moeten schuldeisers laten zien dat we beginnen onze schuld in te lassen. Dat kan alleen als er meer geld is.”

Geen excuus
Stichting Studiefinciering Curaçao was ook aanwezig om een extra lening aan te bieden voor mensen die het collegegeld niet kunnen betalen. Ondanks vele pogingen van SSC en De Lanoy om studenten gerust te stellen en hun vragen te beantwoorden, was het boe-geroep overheersend. “Het is onmenselijk dat ze zo’n verhoging nu nog doorvoeren terwijl de kwaliteit van het gebouw en de lessen zo onder de maat zijn. Geen enkel excuus maakt dit goed”, aldus een groepje teleurgestelde studenten.

Door Elisa Koek