minister Ronald Plasterk, foto: Jamila Baaziz

minister Ronald Plasterk, foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Een quick scan van de Arubaanse begroting moet een oplossing gaan bieden voor het aanhoudende conflict tussen Aruba en Nederland.

Dat laten minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties en premier Mark Rutte vandaag weten in antwoord op een tweede reeks Kamervragen hierover van D66 en CDA.

De quick scan is een tussenrapport dat ‘binnen enkele dagen’ verwacht wordt vanwege de ‘acute situatie in Aruba’, aldus de minister. De quick scan moet uitgevoerd door hetzelfde onderzoeksteam dat gouverneur van Aruba Fredis Refunjol onlangs heeft samengesteld voor het financiële onderzoek. “Het proces is niet gediend met verdere mededelingen hierover op dit moment”, schrijven minister en premier.

Onderzoek
Het volledige eindrapport over de begroting en meerjarenplannen van Aruba moet binnen zes weken klaar zijn. Hierin moet duidelijkheid komen over de haalbaarheid en gevolgen van de Arubaanse begroting en meerjarenplannen en de bestaande tekorten.

Rol Cft
De exacte rol van het College financieel toezicht (Cft) en het meningsverschil dat over hun inzet is ontstaan tussen Aruba en Nederland willen Plasterk en Rutte op dit moment niet ophelderen. In de antwoorden staat wel dat zij bereid zijn die communicatie hierover vertrouwelijk te delen met de Tweede Kamer.

Raad van State
De Raad van State zal niet om advies gevraagd worden over de besluitvorming rond de aanwijzing voor Aruba. Deze keus leidt al kort na bekendmaking tot onbegrip. Wassila Hachchi (D66) laat op Twitter als reactie weten dat zij zal blijven proberen om dit te laten plaatsvinden. Ook gevolmachtigde minister van Aruba Alfonso Boekhoudt begrijpt de keuze niet: “Wel toetsen of de begroting van Aruba haalbaar is, maar niet toetsen of het besluit daartoe rechtmatig was? Waarom een halve oplossing?” tweet hij.

Door Jamila Baaziz