EilandsraadORANJESTAD – De eilandsraad van St. Eustatius heeft geen enkel vertrouwen in Gilbert Isabella (PvdA) als rijksvertegenwoordiger voor de BES-eilanden. Dat staat in een motie die afgelopen dinsdag door alle partijen in de eilandsraad unaniem is aangenomen.

 

Volgens de eilandsraad heeft Isabella te weinig bestuurlijke ervaring. Met zijn verleden als wethouder in Utrecht heeft de raad ook niet veel vertrouwen dat hij een adequate bruggenbouwer tussen de eilanden en Den Haag zou kunnen zijn.


Voet aan wal

De eilandsraad vraagt zich ook af of de op Curaçao geboren Isabella überhaupt weleens voet aan wal heeft gezet op Bonaire, Statia of Saba. Ook zou de benoemingsprocedure voor de opvolger van de controversiële Wilbert Stolte die op 1 mei is vertrokken, niet zijn gevolgd zoals was toegezegd. De vijf beste kandidaten voor de functie zouden de eilanden bezoeken, maar dat is – tegen de afspraken in – niet gebeurd, aldus de eilandsraad.

Eerder had gedeputeerde van Constitutionele Zaken Reginald Zaandam (UPC) ook al laten weten tegen Isabella’s benoeming te zijn. Zaandam vindt dat Isabella te weinig bestuurservaring heeft, de eilanden niet kent en bovendien het baantje krijgt toegeschoven omdat hij een PvdA’er is. Alle vijf eilandsraadsleden schaarden zich middels de motie achter hun gedeputeerde.

Opheldering
Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma van de PVV en Ronald van Raak van de SP hebben naar aanleiding van de motie opheldering gevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Plasterk schreef eerder aan de Kamer dat ‘de eilandsraden zijn geraadpleegd over de procedure en de voordracht’ . Ook wil de Kamer weten of Isabella wel de steun heeft van Bonaire en Saba.

Isabella werd woensdag door koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde beëdigd en zou vanaf september als rijksvertegenwoordiger aan de slag moeten gaan.

Door John van Kerkhof