De geruchten gaan dat het om een afrekening zou gaan tussen twee bendes - foto: José de Bruin

De geruchten gaan dat het om een afrekening zou gaan tussen twee bendes – foto: José de Bruin

WILLEMSTAD – Twee mannen zijn vanavond voor de uitgang van Hato, de luchthaven van Curaçao, doodgeschoten. Meerdere mensen waaronder toeristen raakten gewond bij de schietpartij die plaatsvond rond kwart over acht, toen passagiers aankwamen met de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin.

 
Katinga van Horssen stond bij de uitgang te wachten op haar zoon, toen zij achter zich schoten hoorde. “Ik dacht even aan vuurwerk. Mijn schoondochter keek achterom en zag een man neervallen. Toen zijn we gaan liggen want de schoten gingen maar door. Toen het stopte, wilden we opstaan maar het schieten begon opnieuw. Een man bij de uitgang was zwaargewond, ik weet niet of hij nog leeft. Toen het weer stopte, zijn we naar binnen gerend.”

 
Oorlogsfilm
Eenmaal binnen trof Van Horssen twee toeristen aan die zwaargewond op de grond lagen. “Daar lag een vrouw op de grond en ik zag ook een jongen zwaargewond liggen. Het was net of ik in een oorlogsfilm zat. Ik weet dat het in elk geval toeristen waren, de mannen buiten weet ik niet”, zegt Van Horssen met trillende stem. Ze woont inmiddels twee jaar op het eiland, maar het is niet de eerste schietpartij die ze meemaakt. “Op de parkeerplaats bij de strandtent Mambo was ik er ook bij, maar niet zo dichtbij als nu.”

 

Foto: José de Bruin

Foto: José de Bruin

 
Ambulances rijden af en aan op Hato, dat helemaal is afgezet. Mannen in witte pakken lopen rond het lijk van de man en zetten bordjes neer bij de hulzen die rondom het lichaam liggen. Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jongh en officier van Justitie Guillano Schoop overleggen met het aanwezige politieteam. Officiële informatie wordt niet naar buiten gebracht. “We kunnen nu nog niets zeggen, we wachten op informatie uit de polikliniek over de slachtoffers, hoeveel het er zijn is vooralsnog niet bekend”, vertelt politiewoordvoerder Alfred Suarez.

 
Wie ook niets wil zeggen is Farley van de sportsbar op Hato. Hij sluit de rolluiken en gaat naar huis. “Het ging maar door met schieten, toeristen gilden, het hield niet op. Ik wil nu niet praten. Morgen misschien.” Aangeslagen loopt hij tussen de afzetlinten door. De vliegtuigen die arriveren, laten de toeristen via een andere uitgang het vliegveld verlaten. Ondanks de drukte van politie, onderzoeksteam en Openbaar Ministerie, hangt er een doodse stilte op de luchthaven.

 
Geruchten
Bij het uitkijkpunt ‘mirador’, langs de weg die bij de luchthaven loopt, staat een file van auto’s die zijn gestopt. Mensen kijken verslagen naar het onderzoek dat op afstand plaatsvindt. Geruchten gaan rond dat het om een afrekening zou gaan tussen twee bendes, uit de wijken Buena Vista en Koraal Specht. Jais Juliana, een kopstuk van de bende uit Buena Vista, zou zijn omgelegd. De liquidatie zou druggerelateerd zijn, maar dit is niet bevestigd. Politie en Openbaar Ministerie hebben afgesproken pas met informatie naar buiten te komen als duidelijk is wat er zich nu precies heeft afgespeeld op de luchthaven.

 
Door Anneke Polak