WILLEMSTAD – Naar aanleiding van de brutale schietpartij door georganiseerde criminele bendes op de luchthaven Hato van dinsdagavond geeft minister van Justitie Nelson Navarro vanavond om acht uur een nationale rede. De fractieleiders van de Staten houden om twee uur een besloten seniorenconvent met de premier en de ministers van Justitie, Financiën, Economische Ontwikkeling en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De politiek is wakker geschud en eist actie tegen de criminaliteit die alsmaar heftiger lijkt te worden.

“Deze liquidatie zit zo goed in elkaar, dat hieruit blijkt dat de georganiseerde misdaad ons voor is”, dat stelt Statenlid Omayra Leeflang naar aanleiding van de schietpartij. “We blijven denken aan de oude aanpak, meer agenten op straat. Maar op het moment dat de georganiseerde misdaad precies weet wanneer hun doelwit zonder wapen rondloopt en waar, zijn ze ons tactisch en technisch ver vooruit”, reageert Leeflang.

De twee mannen die gisteravond werden doodgeschoten, waren met Air Berlin aangekomen op de luchthaven en liepen vanaf de uitgang naar de parkeerplaats. Vanuit een auto op de parkeerplaats is een regen aan kogels op hen afgevuurd. De politie heeft de identiteit van de slachtoffers nog niet bekendgemaakt, maar één van hen zou kopstuk Jais Juliana van een bende uit Buena Vista zijn die op gespannen voet leeft met andere criminele bendes.

Leeflang snapt niet waarom de rivaliserende bendes niet in de gaten gehouden worden. “Ik hoorde de minister van Justitie zeggen dat de luchthaven privéterrein is, maar het gaat hier om de veiligheid van meerdere mensen, van toeristen. Zelfs CNN heeft dit nieuws opgepikt. Er wordt al gegrapt dat als je Curaçao bezoekt, je getrakteerd wordt op kogelbiefstuk.”

Door Anneke Polak