Dode na afrekening op Hato

Dode na afrekening op Hato – foto: Jose de Bruin

WILLEMSTAD –  Dit jaar werden op Curaçao ten minste tien personen het slachtoffer van criminele afrekeningen en gisteravond was de internationale luchthaven van Hato het toneel van een grote verschrikking. Het vrolijk gekleurde vliegveld veranderde in een oorlogsgebied met schreeuwende mensen, loeiende ambulances en talloze hulzen van kogels op de grond, nadat er met automatische wapens een uitgekiende liquidatie had plaatsgevonden met minstens twee doden en zeven gewonden als gevolg.“Deze beelden gaan de wereld over”, vertelt een 26-jarige beveiliger op Hato. Hij was gisteravond vrij en vandaag weer aan het werk. “Wij kunnen zoiets niet voorkomen en dat maakt me bang. De gewone politie en beveiliging staan machteloos tegenover deze liquidaties.”


Begin maart vond op het eiland al een bizarre moord plaats. Twee wandelaars vonden in de struiken bij Baja Beach twee totaal verkoolde lichamen. Het bleken de lijken van twee mannen te zijn die op hun buik lagen met hun armen vastgebonden.

Opnieuw drie moorden
Twee weken later volgde een nieuw gruwelverhaal. In de ochtenduren werden twee lichamen ontdekt op de weg tussen Kunuku Aqua Resort en Bullenbaai. De lichamen bleken van een 23-jarig meisje en een zeventienjarige jongen te zijn. De avond na de ontdekking van de lichamen werd in de straat van de ouders van het vermoorde meisje opnieuw een moord gepleegd. Dj Renzo Soleano werd in zijn tuin door mannen in een auto neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Hulp
Minister van Justitie Nelson Navarro geeft aan dat de moorden waarschijnlijk drugsgerelateerd zijn, “Curaçao moet rekening houden met meer liquidaties komende tijd”, liet hij eerder weten. Om de criminaliteit te bestrijden werd eind maart de hulp van Nederland ingeschakeld. Nederland stuurde hiervoor een hoge politiefunctionaris naar het eiland die de korpschef van het Korps Politie Curaçao (KPC) ondersteunt. Ook zou er gewerkt worden aan een ‘concrete aanpak’ van de criminaliteit op Curaçao.

Drugsroute
Een groot probleem in de strijd tegen drugs is de populariteit van Curaçao als tussenstation. In een rapport van het Ministerie van Justitie uit 2007 is al te lezen dat dit speelt: “De cocaïne en de heroïne wordt vanuit dorpjes aan de Venezolaanse kust met go fasts en met vrachtbarkjes die gebruikt worden voor de aanvoer van vis en fruit, naar Curaçao gebracht. Vanuit Curaçao gaat het met het luchtverkeer naar Europa”, meldt het rapport.

‘Gebrek leiderschap’
Het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, concludeerde in een rapport over 2012, dat Curaçao te weinig doet om drugs te bestrijden. Het eiland beschikte ‘nog steeds niet over de capaciteit om effectief binnenlandse drugsgerelateerde criminaliteit aan te pakken’. “Een algemeen gebrek aan leiderschap was een van de factoren die bijdroegen aan een minimaal succes van de drugsbestrijding in 2012”, zo haalde het departement uit.

Geen steiging
De officiële cijfers zijn volgens het Openbaar Ministerie niet gestegen. In het jaarverslag over 2013 is te lezen dat het aantal drugsverdachten is teruggelopen ten opzichte van 2012. Over de laatste maanden is nog weinig bekend. Volgens woordvoerder Norman Serphos kan dit komen omdat er in die zaken nog geen aanhouding zijn verricht. “Het OM bemoeit zich pas met een zaak na een aanhouding, maar ik merk zelf geen stijging in het aantal drugsgerelateerde zaken. Waar we nu vooral mee te maken hebben is een bendeoorlog”, stelt Serphos.

Risico’s
De bewaker op Hato hoopt snel op actie zodat hij zich veiliger kan voelen op zijn werk. “Het is duidelijk dat Curaçao dit niet aankan. Ik hoop dat de overheid ons niet langer onnodige risico’s laten lopen.”

Door Elisa Koek