Onbegrip thuisbevallingen zorgt voor hoge kosten
Karien de Haan koos toch voor een thuisbevalling

Karien de Haan koos toch voor een thuisbevalling – foto: Mark Brown

WILLEMSTAD – Karien de Haan (33) wilde thuis onder begeleiding van een verloskundige bevallen, maar stuitte op veel onbegrip. “Mensen begrijpen niet waarom ik zo’n hoog risico wilde lopen door niet in het ziekenhuis te bevallen met een gynaecoloog.”


70 procent van de vrouwen op Curaçao bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. Een gynaecoloog kost meer geld dan een verloskundige en volgens huisarts Nicole Bilton-Evertsz van de Huisartsenvereniging worden zwangere vrouwen te snel doorverwezen. “Bij een normale zwangerschap en bevalling hoeft op geen enkel moment een gynaecoloog betrokken te zijn.”



De kraamkliniek moest in april bijna sluiten omdat er te weinig vrouwen bevallen in de kliniek. Volgens voorzitter van de kliniek Ed ELeonora is de gewenste verdeling 40 procent in het ziekenhuis en 60 procent onder begeleiding van een verloskundige.


Gevaarlijk
Alette ter Berg (30) had een normale zwangerschap, maar werd doorverwezen naar een gynaecoloog. “Toen ik de huisarts vertelde dat ik zwanger was, kreeg ik meteen een doorverwijzing. Ik vond het fijn dat ik terecht kon bij een specialist.” Ter Berg durfde niet thuis of in de kraamkliniek te bevallen. “Als er tijdens de bevalling iets gebeurt, is er geen apparatuur om te helpen. De reistijd naar het ziekenhuis kan veel schade aanrichten als het kind bijvoorbeeld zonder zuurstof zit.”


Eerste hulp altijd aanwezig
Op Curaçao zijn momenteel zes verloskundigen die bevallingen doen in de kraamkliniek of thuis. Verloskundige Annemiek Plugge begrijpt de reactie van Ter Berg, maar legt uit dat het onterecht is. “Als er iets gebeurt tijdens de bevalling, heeft een verloskundige altijd apparatuur voor de eerste opvang. Onder andere zuurstof, spullen om te reanimeren en te hechten hebben wij bij ons. Bij een verloskundige is een kind in goede handen, we zijn ervoor opgeleid.”


Sinds twee jaar is het op Curaçao niet meer nodig om naar de gynaecoloog te gaan voor echo’s of een nekplooimeting. “Tijdens de zwangerschap blijven we testen of er redenen zijn om een gynaecoloog in te schakelen en als dit zo is, kan dit direct. Als er geen medische reden is, kan een verloskundige de bevalling doen”, zegt Plugger.


Kosten kraamzorg
De Haan zette door en beviel op haar eigen bed van een gezonde zoon. In geval van een thuisbevalling worden de kosten van de verloskundige door de SVB vergoed, kraamzorg en assistentie tijdens de bevalling moeten uit eigen zak worden betaald. Deze kosten kunnen makkelijk oplopen tot duizend gulden, maar toch zou De Haan het zo weer doen. “Je eigen huis voelt het veiligst en meest ontspannen. Na de bevalling kan je meteen genieten van je nieuwe gezin. Het is wel belachelijk dat je minder vergoed krijgt. De huur van een kamer in het ziekenhuis of de kosten van een gynaecoloog liggen veel hoger dan die van een thuisbevalling met een verloskundige.”


Of meer vrouwen het ziekenhuis inruilen voor hun huis of de kraamkliniek is de vraag. Volgens Bilton-Evertsz vragen de meesten meteen naar een gynaecoloog. “Ze weten niet dat de kraamkliniek op internationaal niveau is met ervaren en opgeleide verloskundigen. Het is aan de huisartsen om dit uit te leggen, want de normale gang van zaken is niet een doorverwijzing naar een gynaecoloog. De huisartsenvereniging promoot dit dan ook.”


Door Elisa Koek