Oud-minister Carlos Monk

Oud-minister Carlos Monk

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de vraag of oud-minister Carlos Monk daadwerkelijk verdachte is in de zaak Magnus. Monk heeft dit nieuws zelf naar buiten gebracht.

 
Namens Pueblo Soberano was Monk eerst minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening en daarna van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport ten tijde van de regering Schotte. Nu zou hij naar eigen zeggen verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de leider van Pueblo Soberano, Helmin Wiels.

 
‘Gestapo van Den Haag’
Het Recherche Samenwerkingsteam (RST), door Monk de ‘Gestapo van Den Haag’ genoemd, zou hem anderhalf uur lang verhoord hebben. “Ik was het niet die Wiels als laatste sprak, ik had geen afspraak met hem bij Marie Pampoen”, reageert Monk fel. Wiels werd op 5 mei vorig jaar vermoord op de parkeerplaats bij Marie Pampoen, waar hij zou hebben afgesproken met PS-Statenlid Elmer Wilsoe.

 
Monk geeft verder aan dat ze hem “maar moeten opsluiten als hij ergens van verdacht wordt.” De oud-minister begeeft zich al langere tijd niet meer in PS-kringen, maar heeft openlijk zijn steun gegeven aan MFK-leider Gerrit Schotte.

 
Intellectuele daders
Vorige week werd de 36-jarige Michael L. aangehouden op verdenking van afpersing en voorbereiding van afpersing van de opdrachtgevers achter de moord. Door dit naar buiten te brengen, liet het OM doorschemeren zicht te hebben op de intellectuele daders. Er zijn echter nog geen arrestaties verricht. De inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus begint op 4 augustus, waarbij vier verdachten voor moeten komen.

 
Door Anneke Polak