Wassila Hachchi - foto: Jamila Baaziz

Wassila Hachchi – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Kamerlid Wassila Hachchi (D66) is ‘stomverbaasd’ over de beslissing van premier Mike Eman om in hongerstaking te gaan. “Dit is voor mij een signaal dat het flink fout is gegaan, vooral in het menselijke contact tussen Aruba en Nederland. Het kan niet zo zijn dat de situatie zo escaleert dat er naar hongerstaking gegrepen wordt.”

Hachchi heeft samen met het CDA Kamervragen gesteld. “Er mag geen twijfel bestaan over de rechtmatigheid van de besluiten die de Rijksministerraad neemt”, zegt Hachchi. Ze legt de verantwoordelijkheid van de hongerstaking van Eman dan ook neer bij premier Mark Rutte en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Fouad Sidali in gesprek met Kamerlid Wassila Hachchi

Ramkoers
“Wat ik heb begrepen is dat er afspraken zijn gemaakt tussen Aruba en Nederland om een onafhankelijke commissie in te stellen om naar de meerjarenbegroting te kijken. Daar is een streep doorgetrokken en is besloten dat het College financieel toezicht (Cft) ook op Aruba gaat gelden. Dat is waar Aruba over valt en Eman zegt dat Rutte op een ramkoers zit met Aruba”, geeft het Kamerlid aan.

Omdat door de hongerstaking urgentie geboden is, willen de D66 en CDA voor morgen 12.00 uur Nederlandse tijd antwoorden op hun vragen. “Laten we helder zijn: gezonde staatsfinancien zijn in het belang voor de Arubaanse bevolking en niet omdat Nederland dat wil. Ik heb de kant van Aruba gehoord, nu wil ik de kant van Rutte en Plasterk horen”, aldus Hachchi.

Door Leoni Leidel-Schenk