Nicole Hoevertsz - foto: Buvo

Nicole Hoevertsz – foto: Buvo

ORANJESTAD – De regeringen van Aruba, Nederland en gouverneur Fredis Refunjol zijn aan het onderhandelen over een ‘gezamenlijk’ document waarin nieuwe afspraken worden gemaakt over de Arubaanse begroting.

 
Nicole Hoevertsz, secretaris van de Arubaanse ministerraad verklaart dit na vandaag urenlang te hebben vergaderd op het kabinet van de gouverneur. Premier Eman zelf zegt hoop te hebben op een goede afloop. “Maar we zijn er nog niet.” Mocht het nieuwe akkoord rondkomen dan is er geen sprake van een winnaar, aldus Eman. “Als er een winnaar is dan is het het Koninkrijk.”

 
Akkoord
Hoevertsz zegt dat sinds eergisteren op ambtelijk niveau wordt onderhandeld nadat premier Mike Eman in hongerstaking ging. Vanmiddag werd een eerste versie van het document aan Eman, die nog altijd tegenover het kabinet met aanhangers bivakkeert, gepresenteerd om af te tekenen. Daarna zijn Hoevertsz en regeringsadviseur Richard Arends teruggegaan naar het kabinet van de gouverneur om ‘nog wat details af te werken’. Volgens Hoevertsz gaat het om een akkoord waar beide landen mee kunnen leven. Als een definitief akkoord wordt bereikt, dan stopt premier Eman zijn hongerstaking die vrijdagochtend begon.

 
Inmiddels is een van de vier deelnemers aan de hongerstaking met een spastische darm naar het ziekenhuis vervoerd. Eman zelf is nog redelijk stabiel, laat minister van Volksgezondheid Alex Schwengle weten. Hij drinkt onder meer water, water met vitaminen en zout. “Dat is natuurlijk niet genoeg en hij zwakt af”, aldus Schwengle die van huis uit longspecialist is.

 
Eerder op de dag kwam oud-premier van de voormalige Nederlandse Antillen Emily de Jongh -Elhage bij de Arubaanse premier op bezoek om haar steun te betuigen. Ook Bonairiaanse politici James Kroon, Rafael Santana en Ramonsito Booi bezochten Eman vandaag.

 
Skype
In de ochtend hield Eman een persconferentie via Skype met leden van de Nederlandse pers. Aan het eind van de persconferentie werd hem gevraagd naar zijn gezondheid. De premier kon hierop zijn tranen niet bedwingen en beëindigde de persconferentie.

 
Door Arien Rasmijn