Proteste bij herdenking slavernij foto Sam Jones Productions

Protest bij herdenking slavernij – foto Sam Jones Productions

AMSTERDAM – Protest klonk er op 1 juli bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. Op het moment dat vicepremier Asscher zijn toespraak wilde houden, stormde ongeveer twintig personen zich luid roepend naar het podium waar de bewindsman al klaar stond met zijn papiertje.

 
“Wij voelen ons buiten niet buiten gesloten, wij worden buiten gesloten”, zegt Kunta Rincho later op de middag in een interview. Hij noemt zichzelf het liefst Afrikaan maar zijn ouders komen van Curaçao en Aruba. Kunta is in Nederland geboren.

Een reportage van Sam Jones

Uitsluiting en racisme
Alle demonstranten zijn in zwart gekleed en willen het Asscher onmogelijk maken om zijn toespraak te houden. Eén van hen heeft een megafoon en leest luid een tekst voor. “Lodewijk Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering. Dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt.” Volgens de demonstranten is er nog steeds sprake van uitsluiting en discriminatie in het onderwijs en op de werkvloer.

 
Asscher begon na het protest toch aan zijn toespraak. Maar niet de geplande. “Ik leg de officiële toespraak even opzij”, zei hij en vervolgde in reactie op de demonstraten die voor het grootste deel al vertrokken waren. “Ik ben dankbaar dat ze hun woede en emotie uiten. Je moet van je hart geen moordkuil maken.” Asscher vindt niet dat dat zwarte mensen het alleenrecht hebben op herdenking in het Oosterpark. “Schreeuw het uit, maar realiseer je dat onze toekomst gezamenlijk is.”

 
Steeds luider
Hoewel het een kleine groep is die demonstreert, lijken ze de mening van meerdere aanwezigen te vertolken. Ook oud-kamerlid John Leerdam: “Dit zijn geluiden die ik in de afgelopen jaren steeds luider hoor”.

 
Franc Weerwind, de nieuwe voorzitter van het slavernij instituut NiNsee, lijkt geïrriteerd door het protest. “Het kan ook anders”, zegt hij kort af. “Als we wisten dat ze iets wilden zeggen dan hadden ze ‘een zekere ruimte’ gekregen. Want we hebben ze goed gehoord.”

 
Door Sam Jones