Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – Minister-president Sarah Wescot-Williams verlangt terug naar een systeem van gedeelde verantwoordelijkheid, zoals dit gebruikelijk was in het Bestuurscollege van het voormalig eilandgebied. De Raad van Ministers kent alleen individuele verantwoordelijkheid.

 
“Ons huidige regeringssysteem is met gejuich binnengehaald, maar vereist volwassenheid, begrip en kennis van iedereen die erbij is betrokken.” Volgens Wescot-Williams geeft het systeem van ministeriële verantwoordelijkheid ministers de vrijheid om te doen en laten wat ze willen en uitsluitend verantwoording af te leggen aan het parlement. “Zodra het parlement de begroting heeft goedgekeurd kunnen ministers erover beschikken.”

 
De regering of de minister-president weten soms niet wat een minister aan het doen is, zegt Wescot-Williams. Ze wil daarom een discussie over gedeelde verantwoordelijkheid voeren. “Het is een uitdaging om de individuele rollen van regering en parlement te begrijpen.”

 
Jumelage
Wescot-Williams maakte haar opmerkingen woensdag na vragen over de jumelage-overeenkomst die minister van Toerisme en Economische Zaken Ted Richardson en het onafhankelijk parlementslid Romain Laville op 16 december vorig jaar aankondigden en over de vestiging van een liaison kantoor in een gebouw van Tempo TV in Newark. Een tweede vraag ging over een overeenkomst met Dominica – gepresenteerd door Richardson en Laville op 26 maart – die St. Maarten goedkoop gas zou kunnen opleveren. Over geen van deze initiatieven is sindsdien ook maar iets vernomen.

 
Geen reacties
Wescot-Williams is niet op de hoogte van enige vooruitgang met de jumelage of het liaison kantoor. De voorgestelde overeenkomst met Dominica is aan verschillende ministeries voor commentaar voorgelegd, maar er zijn nog geen reacties.

 
Door Hilbert Haar