Een van de verhoorde gevangenisbewaarders, Marc Legrand - foto: Ariën Rasmijn

Een van de verhoorde gevangenbewaarders , Marc Legrand – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse Landsrecherche heeft woensdag een groep gevangenbewaarders van de KIA gevangenis verhoord die waren betrokken bij de mishandeling van een gevangene. Het verhoor duurde ongeveer elf uur.

 
Collega’s en familie bleven voor het kantoor van de Landsrecherche te Oranjestad wachten tot de laatste gevangenbewaarder, Marc Legrand, naar buiten kwam. “Ik ben woedend”, zei hij tegen de pers, en verklaarde dat hij en zijn collega’s als verdachten behandeld worden.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister Dowers

Bewakingsvideo
Tijdens het verhoor werd de bewakingsvideo van het incident bekeken. Bij het incident, vorig weekend, zou een gevangene een bewaker hebben aangevallen. “Toen kreeg ik een waas voor mijn ogen”, weet Legrand nog. Met een paar collega’s heeft hij de gevangene zodanig toegetakeld dat deze met een oogkasfractuur naar het ziekenhuis is gebracht. Na behandeling kon de gevangene het ziekenhuis weer verlaten.

 
Hij vertelt dat de gevangene zich normaliter goed gedraagt maar dat hij in opdracht handelde van een of meer gedetineerden die problemen hadden met de betrokken gevangenbewaarder. “Jullie kunnen de tent platbranden, zeggen en dreigen wat je wilt. Maar als je aan een collega komt is dat een andere kwestie. Dat zullen we niet accepteren”, gaf Legrand te kennen.

 
Volgens Legrand is de minister van Justitie al op de hoogte van de problemen, en de vakbonden die de gevangenbewaarders vertegenwoordigen ook. “Eens kijken wat de minister en de leiding van plan zijn, want als er niets gedaan wordt komen we nergens. Wij zullen niet tolereren dat gevangenen collega’s fysiek lastigvallen. Als ze aan een collega komen dan zal dit escaleren.”

 
Legrand zegt dat gevangenbewaarders beperkt worden in hun werk. “Buiten de KIA is er een zero tolerance beleid, maar in de KIA moeten wij ‘slikken of stikken’. Het lijkt wel of de gevangenen meer rechten hebben dan wij. Hierover zitten we al een hele tijd met de minister om de tafel want ons leven is dag en nacht in gevaar op de werkvloer. Eenmaal binnen weet je niet of je op tijd weer naar huis kunt of pas na zestien uur.”

Beeld van de meest recente rellen in KIA. Foto: Ariën Rasmijn

Beeld van de meest recente rellen in KIA – foto: Ariën Rasmijn

 
Voortdurende stress
Volgens Legrand is er al een maand een rebellie aan de gang. Sinds de ontsnapping van twee gevangenen lopen de spanningen extreem hoog op. Hij zegt dat gevangenbewaarders voortdurend bedreigd en geïntimideerd worden door de gedetineerden. De werktijden zijn lang, de cipiers werken voortdurend onder stress en kunnen nergens terecht met hun frustraties. “We hebben de minister gevraagd om een psycholoog waar we mee kunnen praten”, vertelt Legrand.

 
Minister van Justitie Arthur Dowers beaamt dat er een gebrek is aan dagbestedingsactiviteiten in gevangenis KIA. Dat dit zou hebben geleid tot de recente rellen ontkent de minister echter. Dat de faciliteiten beperkt zijn heeft volgens Dowers vooral te maken met het gedrag van een aantal gedetineerden.

 
Door Ariën Rasmijn