Enthousiasme bij de kleine groep geslaagde vwo-leerlingen van Liseo Boneriano

Enthousiasme bij de kleine groep geslaagde havo en vwo-leerlingen van Liseo Boneriano

DEN HAAG – “Het is tijd voor een nieuwe directeur voor Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Ook het bestuur van de school moet aangepakt worden”. Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs op vragen over het dramatisch lage slagingspercentage van havo/vwo-scholieren op de school.

De zorgen over het lage slagingspercentage op de school komen van PvdA-Kamerlid Roelof van Laar. Hij noemt het ‘uniek in de Nederlandse geschiedenis’ dat maar zo weinig scholieren, een derde van het totaal, slaagde en wil weten welke maatregelen er genomen worden.

Dekker geeft toe dat de uitslagen ‘teleurstellend’ zijn: “Vooral voor de leerlingen die zes jaar hard gewerkt hebben.” Hij hoopt dat de eerste herkansingsronde het aantal geslaagden doet stijgen, maar dat is voorlopig nog onduidelijk.

Inspectie
Dat de Bonairiaanse school ‘slecht en zwak presteert ‘is bekend bij de staatssecretaris en ook de onderwijsinspectie houdt de school al nauwlettend in de gaten, zegt hij. “Sinds 10-10-’10 wordt er hard gewerkt om het niveau op te krikken.” Hij zegt dat het verbeteren van het niveau niet met ‘een sprintje’ kan, maar dat het iets is waar langdurig aan in geïnvesteerd moet worden: “Er moet beter management komen en ook het financieel bestuur moet op orde komen.”

Van Laar vraagt daarop om een oplossing voor de huidige lichting scholieren, die van die lange termijn oplossing geen profijt zullen hebben. Daarop zegt Dekker toe na de herkansingsrondes te kijken hoe het dan met het slagingspercentage staat. “Als er bijvoorbeeld vooral op een vak slecht gescoord, wil ik kijken of het mogelijk is om de leerlingen nog een herkansing te geven. Maar dan moet de school wel bijlessen aanbieden, anders heeft het geen zin.”

Sluiting
Als de Bonairiaanse school in het Europese deel van Nederland zou staan, was deze wellicht gesloten, geeft Dekker toe op aanvullende vragen van Wassila Hachchi van D66. “Maar dat kan in dit geval niet, omdat het de enige school is die dit onderwijs aanbiedt op Bonaire. We moeten er dus bovenop blijven zitten dat er verbeteringen komen. Aan bezuinigingen ligt het in elk geval niet, want er is juist meer geld in de school gestoken de laatste jaren.”

Door Jamila Baaziz