UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – De leider van de Verenigde Volkspartij (UP), Theo Heyliger, veegde telecombedrijf TelEm gisteren de mantel uit tijdens een parlementsvergadering waarin minister-president Sarah Wescot-Williams 101 vragen beantwoordde over de mogelijke fusie van TelEm met UTS.

 
“TelEm is een van de meest behoudende bedrijven die we hebben,” zei Heyliger. “Het is meer reactief dan proactief.”

 
De UP-leider verbaasde zich erover dat TelEm al sinds 2008 er een bedrijf op nahoudt in de Dominicaanse Republiek, maar dat Wescot-Williams niet in staat bleek te vertellen hoe het met deze onderneming gaat.

 
Vijf jaar
Heyliger vestigde de aandacht op het feit dat TelEm al sinds het najaar van 2009, toen interim-manager Pieter Drenth vertrok, geen chief executive officer meer heeft. “Als je je wilt positioneren heb je leiderschap nodig in een onderneming,” zei Heyliger. “Ik had op zijn minst een indictief investerings- en ondernemingsplan verwacht voor de komende vijf jaar. Ze zeggen dat ze snel moeten reageren maar dit is een traag technologiebedrijf.”

 
Heyliger drong erop aan dat TelEm zich meer proactief gaat opstellen en dat het bedrijf het parlement gaat lobbyen om gunstige wetgeving tot stand te brengen.

 
Aggressiever
“TelEm moet aggressiever zijn als het een sterker bedrijf wil worden. In plaats daarvan wordt er gekibbeld over Chippieland (van concurrent en mogelijke fusiepartner UTS) en TelCell. Waarom biedt dit bedrijf geen andere producten aan, zoals een bundel van gecombineerde services?”

 
Wescot-Williams liet weten dat TelEm via een partnership met utiliteitsbedrijf Gebe werkt aan projecten om fiberoptic kabels naar ieder huishouden te brengen en om slimme meters te installeren. TelEm gaat 20 miljoen miljoen investeren in het fiberoptic project, en zoekt hiervoor een lening van 15 miljoen dollar.

 
Door Hilbert Haar