bezoekers worden gecontroleerd voor aanvang van de zitting - foto: Extra Bonaire

Bezoekers worden gecontroleerd voor aanvang van de zitting – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie BES (OM BES) heeft nog vijf maanden nodig voor de inhoudelijke behandeling van de dubbele moordzaak ‘Country Garden’ op Bonaire.

 
Dit heeft hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers aangegeven tijdens de pro-forma behandeling afgelopen vrijdag. De zaak is uitgesteld tot 12 augustus. Dan vindt de regiezitting plaats en de rechtbank heeft 11 november vrijgehouden voor de inhoudelijke behandeling.

 
Vijf verdachten zitten vast in verband met de dubbele moordzaak die in de nacht van 23 op 24 januari werd gepleegd. Toen is een lijk gevonden in een afgebrande auto op de weg naar Rincon en het andere lichaam in een dam in Kralendijk.

 
Complex
De complexiteit van de zaak was al te merken vóór de pro-forma zitting en dat bleek ook vrijdag tijdens de pro-forma behandeling. Na de beschuldigingen van moord en wapenbezit, vroeg Hambeukers om uitstel. Rechter Joop Drop heeft dit verzoek gehonoreerd. Het OM moet de rechtbank overtuigen van de schuld van de vijf verdachten. Advocaat Anneke Toll van verdachte F.W. heeft al aangegeven dat er verschillende tegenstrijdige verklaringen in de dossiers staan.

 
Door de strenge veiligheidsmaatregelen werden alle bezoekers streng gecontroleerd, terwijl een helikopter boven de rechtbank in Fort Oranje rondcirkelde en straten werden afgesloten. Het gebied werd nauwlettend in de gaten gehouden door politie gekleed in ‘combat’ uitrusting. Als voorzorgsmaatregel waren een aantal van de verdachten overgeplaatst naar gevangenissen op Aruba en ook in Nederland. Die verdachten moesten voor de zitting overvliegen.

 
Door Belkis Osepa