ROTTERDAM – Op Bonaire liggen veel kansen voor zowel lokale ondernemers als bedrijven van buiten, zegt Edsel Winklaar, de Bonairiaanse gedeputeerde van Economische Ontwikkeling. “Maar je moet mogelijkheden pakken als die er zijn en niet afwachten tot de overheid je komt helpen.”

Bonairianen die vinden dat Nederlandse ondernemers het eiland overnemen, zien zelf niet altijd alle kansen die er zijn, denkt Winklaar. “Het lijkt misschien of zij hun kansen wegnemen, maar dat is niet zo. Mensen moeten in zichzelf en in hun kansen geloven, die kansen zien en ervoor gaan. De overheid geeft mensen geen vis meer, maar leert de mensen vissen. Dat moeten wij als overheid duidelijk zien te maken.”

Gedeputeerde Winklaar over ondernemerschap op Bonaire (bijdrage: Jamila Baaziz)

Het vergroten van de zelfredzaamheid en het stimuleren van lokaal ondernemerschap op Bonaire krijgt daarom prioriteit vanuit het Bonairiaanse bestuur. Winklaar: “De overheid probeert de komende tijd de mentaliteit te veranderen door ondernemerschap ook naar het onderwijs te brengen. Er zijn workshops en microkredietfondsen om startende ondernemers te helpen hun bedrijf op te zetten. Maar iemands mindset verandert niet van de ene op de andere dag. Dat is een proces.”

Kennis
Bonaire heeft daarnaast ook behoefte aan kennis en know how uit Nederland vindt Winklaar. Daarom probeert hij kennisinstituten als TNO en het prestigieuze opleidingscentrum De Baak zover te krijgen dat zij zich ook op Bonaire vestigen. “We hebben kennis van buiten het eiland nodig. We moeten daarin investeren en onszelf empoweren zodat wij het straks zelf kunnen gaan doen”, aldus Winklaar.

Ook het terughalen van Bonairianen is een opdracht waar de gedeputeerde druk mee is. “We willen mensen informeren over de mogelijkheden op het eiland, zodat ze interesse krijgen om terug te komen en bij te dragen aan de ontwikkeling van Bonaire”, aldus Winklaar.

Daarom organiseert hij in Rotterdam bij radio Brasa een Ondernemerstafel voor mensen die interesse hebben in ondernemen op Bonaire. Na een inleidend deel waarin hij vertelt over de mogelijkheden, spreken de ongeveer vijftien aanwezigen met elkaar over kansen op het gebied van toerisme, landbouw, veeteelt en visserij en kennisexport.

Winklaar is in Nederland vanwege politieke besprekingen en de Caribisch Nederland-week.

Door Jamila Baaziz