Ramonsito Booi - foto: Belkis Osepa

Ramonsito Booi – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een uitgedunde delegatie van de eilandsraad van Bonaire vertrekt vrijdag naar Nederland. Vooralsnog bestaat de delegatie slechts uit één persoon, namelijk raadslid Ramonsito Booi (UPB), die fractieleider Jeffrey Levenstone vertegenwoordigd.

 
De fractieleiders zouden op 17 en 18 juni deelnemen aan het jaarcongres van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) in Hendrik-Ido-Ambacht. Daarna zijn er vergaderingen gepland met de Vaste Kamercommissies van de Eerste en Tweede Kamer.

 
Publiciteit
De oppositiepartijen PDB (Robby Beukenboom) en MBL (Benito Dirksz) hebben aangegeven niet meer te gaan. Rafael Santana van de eenmansfractie Santana gaat ook niet.

 
Beukenboom hekelt het feit dat gezaghebber Edison Rijna niets heeft gedaan met zijn verzoek om Booi en Burney El Hage (adviseur tijdens de Caribisch Nederland-week) te vragen niet naar Nederland af te reizen. Volgens Beukenboom betekent hun deelname negatieve publiciteit voor Bonaire. Ze zijn nog steeds verdachten in de Zambezi-zaak.

 
Bovendien heeft Booi naar aanleiding van een eerder gestuurde brief naar minister Ronald Plasterk en staatsecretaris Jetta Klijnsma te horen gekregen dat vooralsnog niets wordt gedaan aan de sociale ongelijkheid. De gemaakte afspraken blijven overeind en zullen bij de evaluatie van de huidige status van het openbaar lichaam ter sprake komen.

 
Snoepreisje
Benito Dirksz stelt dat de eilandsraad daarom niets te zoeken heeft in Nederland. “Ik ga me niet belachelijk maken. De brief naar Nederland was een verkeerde zet, waardoor de raad nu geen winst kan halen. Onze strategie is verzwakt. Booi kan dan maar alleen het snoepreisje maken.”

 
Ook hebben de fractieleiders geen agenda gekregen voor de CN-week. Beukenboom: “We weten niet met welke ministeries het Bestuurscollege aan tafel zit. Als we weten wat die delegatie wil bereiken, konden wij als de eilandsraad daarop inspelen.”

 
Door Belkis Osepa