Gepensioneerden verhuren appartementen om hun kleine pensioen aan te vullen - foto: Hazel Durand

Gepensioneerden verhuren appartementen om hun kleine pensioen aan te vullen – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “Wij zijn een klein eiland waar zoveel belastingen worden geheven waar we niet aan gewend zijn”, zegt gepensioneerde Diana Medero. “Ik kan de vastgoedbelasting niet betalen van mijn pensioen, dus moet ik een bijbaantje nemen, ook al ben ik oud.”

 
Gepensioneerden op Saba worstelen om hun vastgoedbelasting voor de jaren 2011, 2012 en 2013 te betalen. Ondertussen wordt de vastgoedbelasting voor 2014 verhoogd met 0.2 procent. De vastgoedbelasting wordt geheven over een tweede woning, een appartement voor verhuur of een bedrijfspand. Op Saba verhuren gepensioneerden een bescheiden appartement om hun klein pensioen aan te vullen.

 
Handhaving
“Voor 10 oktober 2010 was er veel discussie over de handhaving van vastgoedbelasting, maar het werd nooit nagestreefd”, zegt gepensioneerde Hilton Hassell, die voorheen werkte als landmeter. “Nu de valuta is gewisseld van gulden naar dollar, zonder dat ons pensioen is gelijkgetrokken, staan ze opeens op hun strepen om vastgoedbelasting te handhaven. De hoge kosten voor levensonderhoud daarbij opgeteld, maakt ons leven een stuk duurder.”

 
Volgens Astrid Tatem, teamleider bij het Belastingkantoor voor Saba en St. Eustatius, mag je niet vergeten dat vastgoedbelasting altijd al bestond in de voormalige Nederlandse Antillen. “Er was alleen geen systeem om het uit te voeren.” Er staat ook in de wet, dat als iemand zijn vastgoedbelasting niet tijdig kan betalen, het stuk grond door de belastingdienst in beslag kan worden genomen. Veel Sabanen vrezen dat ze hun stuk land binnenkort verliezen.

 
Sommige Sabanen hebben een betalingsplan voor de vastgoedbelasting. Als het huis getaxeerd is 200.000 dollar, dan moet er op de eind van dit jaar zes procent van de waarde betaald worden. Dit kan ook maandelijks voldaan worden. Maar de meeste mensen, inclusief gepensioneerden, hebben hun appartement niet gedeclareerd, omdat ze niet goed geïnformeerd zouden zijn. Zij moeten zich bij de Belastingdienst melden.

 
Slavernij
“Nederland moet begrijpen dat Caribisch Nederland en Europees Nederland anders zijn ontwikkeld”, zegt Hassel. “Eigendomsgrond in Nederland heeft altijd bij de aristocraten gehoord. De meeste Sabanen daarentegen, hebben de eigendomsgrond geërfd van hun ouders. Dat vindt zijn oorsprong na de afschaffing van de slavernij: landeigenaren met een groot stuk grond hebben die aan hun medewerkers gegeven als compensatie, toen ze vertrokken van Saba.”

 
Hassell en zijn broers en zussen hebben land gekregen van hun ouders, maar kunnen er niets mee doen. “We hebben allemaal eigen huis om af te betalen. Als we iets willen doen met het land moeten we vastgoedbelasting betalen en dat maakt het niet aantrekkelijk.”

 
Nieuwe tarief
Voor de jaren 2011 en 2012 is de aanslag tegelijk opgelegd, zodat er slechts 0.4 procent betaald moet worden voor die jaren. Volgens de belastingdienst geldt dit ook voor 2013 om zo een transitieperiode te creëren. Voor 2014 moet er 0.6 procent betaald worden.

 
Door Hazel Durand