Dexter Hyman komt aan bij de rechtbank op 15 mei - foto: Today / Milton Pieters

Dexter Hyman komt aan bij de rechtbank op 15 mei – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De 34-jarige ambtenaar Dexter Hyman mag toch worden uitgeleverd aan Frankrijk om terecht te staan voor een twaalf jaar oude moord. Dit heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie geadviseerd aan gouverneur Eugene Holiday.

 
De Franse autoriteiten verdenken Hyman ervan dat hij op 7 september 2002 Michel Campanella heeft doodgeslagen in een bar in Sandy Ground, net buiten Marigot aan de Franse kant van het eiland.

 
De argumenten van Hyman’s advocaat Geert Hatzmann, dat er maar een belastende getuigenverklaring is en dat de rest is gebaseerd op van horen zeggen, baatten niet. Het Hof oordeelde dat deze argumenten aan de Franse rechter moeten worden voorgelegd. Voor het overschrijden van de redelijke termijn moet Hyman zich volgens het Hof ook maar bij de Franse rechter beklagen.

 
Het Hof stelde vast dat de uitlevering wordt toegestaan op basis van de belofte dat Hyman een nieuw proces zal krijgen. Eerder veroordeelde een Franse rechtbank hem tot vijftien jaar voor de moord. “Deze uitlevering gaat niet om het uitzitten van een onherroepelijke veroordeling,” aldus het Hof.

 
Indien Hyman, die de afgelopen twaalf jaar als bode voor de overheid in Philipsburg heeft gewerkt, wordt veroordeeld mag hij zijn straf in St. Maarten uitzitten.

 
Door Hilbert Haar