De bijeenkomst van de docenten bij Rust en Burgh is besloten, de uitkomst van dit overleg blijft vooralsnog dan ook geheim - foto: Anneke Polak

De bijeenkomst van de docenten bij Rust en Burgh is besloten, de uitkomst van dit overleg blijft vooralsnog dan ook geheim – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Leraren zijn ontstemd over de bezuinigingsronde van de regering, waarbij het onderwijs flink moet inleveren. “Waar zijn we mee bezig, met het volk dom te houden? Willen we geen kader, geen intellectuele mensen, willen we niet dat ons volk zich ontwikkelt?”, reageert een boze docent.

 
Er wordt gekort op de begeleiding van leerlingen met een leerachterstand, zo kondigde minister van Onderwijs Irene Dick vorige week aan. Schoolbesturen trokken aan de bel en voerden overleg met de minister. Tevergeefs, want het besluit is genomen en door de Raad van Ministers goedgekeurd.

Anneke Polak was bij de besloten vergadering van de docenten

Een andere maatregel is dat leerlingen op het SBO niet meer door kunnen stromen naar een hoger niveau. “Op het onderwijs moet je net niet bezuinigen, zeker niet in tijden dat het slecht gaat. Als je het onderwijs achteruit laat gaan, kom je minder goed uit de economische crisis”, stelt oud-rector Jo Hanssen. “Bewindslieden roepen allemaal dat onderwijs belangrijk is. Als het er op aankomt, spelen toch weer andere dingen een rol.”

 
Demotiverend
Een andere docent vraagt zich af wie de minister heeft geadviseerd. Ook dat er mogelijk wordt gekort op de loontrede en het pensioen, valt slecht bij de docente die bijna met pensioen gaat. “Dit werkt heel demotiverend. Het onderwijs is behoorlijk slecht betaald als je kijkt naar wat we doen.” Haar collega staat haar bij. “Een leerkracht is ook opvoeder en maatschappelijk werker. Het is eigenlijk onbetaalbaar werk, maar dat snapt men niet. Je bent 24 uur per dag leerkracht.”

 
Door Anneke Polak