PHILIPSBURG – De Royal Bank of Canada (RBC) moet de bankrelatie met drie bedrijven die eigendom zijn van de omstreden casinobaas Francesco Corallo voortzetten, tot er een onherroepelijke uitspraak is in de bodemprocedure die RBC op 4 februari aanhangig heeft gemaakt. Dit heeft de rechter in St. Maarten vrijdag bepaald.

 
RBC bevroor de activiteiten op alle rekeningen van Atlantis World Management, Dawn Properties en International Financial Planning Services op 16 maart vorig jaar. RBC had laten weten de bankrelatie – die in sommige gevallen al zestien jaar loopt – te beëindigen omdat de voortdurende negatieve berichtgeving over Corallo’s beweerde banden met de maffia tot reputatieschade zouden kunnen leiden.

 
Andere banken
In oktober vorig jaar bepaalde de rechtbank dat RBC gerechtigd was de bankrelaties te beëindigen, omdat de bedrijven nog bij andere banken in St. Maarten terecht konden. Het afgelopen jaar is echter gebleken dat geen enkele andere bank de Corallo-bedrijven als klant wil hebben.

 
Boete
Daarom bepaalde de kortgedingrechter dat RBC de bankrelaties onmiddellijk moet hervatten. Voor elke rekening die het in strijd met de uitspraak sluit staat een boete van 250.000, en een boete van 250 dollar voor elke bankhandeling die het opzettelijk weigert uit te voeren.

 
Bedrijfssluiting
De rechtbank overwoog dat de gevolgen van beëindiging van bankrelaties onomkeerbaar zouden zijn. De Corallo-bedrijven zouden alle transacties, inclusief loonbetalingen aan 300 werknemers, in contanten moeten uitvoeren, wat tot bedrijfssluiting zou kunnen leiden.

 
Door Hilbert Haar