J.J. Rendón. Foto: Wikipedia

J.J. Rendón. Foto: Wikipedia

ORANJESTAD — De Arubaanse premier Mike Eman ontkent banden te hebben met de Venezolaanse politieke strateeg Juan Jose Rendón Delgado, beter bekend als JJ Rendón.

Volgens oppositiepartij MEP zou Rendón hebben geholpen bij de campagne van regeringspartij AVP tijdens de Statenverkiezingen van vorig jaar en heeft afgelopen week schriftelijke vragen ingediend bij de Statenvoorzitter, met het verzoek aan de premier om deze te beantwoorden.

 
“We hebben geen band met de meneer die genoemd wordt, en ook geen mening over wat in Colombia is gebeurd”, laat Eman desgevraagd weten. “En de oppositie weet dat ook.”

 
Drugsbaron
Rendón, die werkzaam was voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, raakte in opspraak nadat de Colombiaanse pers publiceerde dat hij betrokken was bij een gefaalde onderhandeling van drugsbaron Javier Calle Serna om zich over te leveren aan de Colombiaanse autoriteiten.

 
Rendón zou twaalf miljoen dollar zijn betaald voor zijn diensten, aldus de Colombiaanse pers. De spindokter diende zijn ontslag in bij president Santos nadat hij toegaf te hebben bemiddeld voor Calle Serna. Het geld zou hij echter hebben geweigerd. Calle Serna leverde zichzelf volgens de Colombiaanse pers vorig jaar uiteindelijk op Aruba over aan de Amerikaanse autoriteiten. De Arubaanse regering heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de overlevering.

 
Betrokkenheid
MEP diende afgelopen week een serie schriftelijke vragen in voor premier Eman. Daarin vragen zij onder meer welke rol Rendón speelde in verkiezingscampagne van AVP en of hij betrokken was bij de overlevering van Calle Serna op Aruba.

 
Door: Ariën Rasmijn