Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Er is bij Nederland nog geen aanvraag binnengekomen van Venezuela voor goedkeuring van een nieuwe consul-generaal op Aruba. Dat zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) tijdens een korte persconferentie op het Bestuurskantoor vandaag. Timmermans zegt niet te weten wie door Caracas voor die functie is aangesteld.

“Wij wachten daar nog op, maar het is voor ons als Koninkrijk ontzettend belangrijk dat Venezuela hier goed vertegenwoordigd is. Ik weet dus niet om welke persoon het zal gaan, maar het is mijn streven dat er zo snel mogelijk een consul-generaal is”, verklaart Timmermans.

 
“Venezuela is voor ons een ontzettend belangrijk buurland. Het land gaat door een heel moeilijke periode, maar ook daar komen we overheen. We willen in die relatie blijven investeren. Ik ben niet voor niets in het afgelopen jaar twee keer in Venezuela geweest”, zegt Timmermans.


‘El Pollo’
Feit is dat al in januari in de Venezolaanse pers werd aangekondigd dat oud-generaal Hugo Carvajal, bijnaam ‘El Pollo’ (De Kip), zou zijn aangesteld als opvolger van Jesus Arias Fuenmayor. Carvajal wordt door de Amerikaanse autoriteiten ervan verdacht medeplichtig te zijn in drugshandel door de FARC in Colombia.


In februari gaf premier Mike Eman ook al te kennen niets te hebben vernomen over een aanvraag voor goedkeuring, ofwel een agrément, van een nieuwe consul-generaal.


Door Ariën Rasmijn