Frans Timmermans en Ivar Asjes - foto: Dick Drayer

Frans Timmermans en Ivar Asjes – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Ik heb rekening te houden met de belangen van alle vier de landen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans tijdens een persconferentie vandaag in Curaçao.

 
Vorig jaar bezocht Timmermans alle Koninkrijkslanden apart, maar het gezamenlijk overleg Buitenlandse Betrekkingen op Sint Maarten is hem goed bevallen. “We hebben constructief gesproken over het gemeenschappelijke in het buitenlands beleid. Dit was een hele goede manier om de focus te bepalen voor het komende jaar.”

Dick Drayer in gesprek met Frans Timmermans

Visumplicht
Timmermans wil ervoor zorgen dat er jaarlijks een dergelijk overleg gaat plaatsvinden. Hij roemde bovendien de ‘constructieve houding’ van Curaçao. Zo wil Curaçao de visumplicht voor Colombianen die het eiland willen bezoeken afschaffen. Premier Ivar Asjes geeft aan dat er in oktober hierover een assessment wordt gehouden.

 
Binnen de Europese Unie zijn er nog wat aarzelingen over het afschaffen van de visumplicht voor Colombianen, stelt Timmermans. “Daarom gaan we in kaart brengen wat de aarzelingen en voordelen kunnen zijn. Ik ben daar optimistisch over. Er is een gemeenschappelijk belang, want als je kijkt naar dit gebied zijn de kansen voor het koninkrijk heel groot: Colombia, Panama, Mexico. Het is belangrijk dat je het makkelijker maakt voor mensen om te reizen.”

 
Medaille
De vier landen hebben afgesproken een campagne te starten om het koninkrijk tijdelijk lid te maken van de VN-Veiligheidsraad. Tot slot bevestigt Timmermans dat hij een brief heeft geschreven aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarin hij aangeeft dat Nederland achter het verzoek van Curaçao staat om lid te worden van het IOC. “Als Churandy Martina een medaille behaalt, gaan we dat wel samen vieren”, lacht de minister.

 
Door Anneke Polak